Header Ads

Πώς να προβλέψετε το τέλος μιας σχέσης (και πως να την σώσετε πριν να είναι αργά)

Πώς μπορούμε να σώσουμε την σχέση μας πριν να είναι πολύ αργά; Ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν ότι ο δεσμός μας οδεύει προς το τέλος; Υπάρχει κάποιος τρόπος να εκτιμήσουμε πότε είναι η σωστή στιγμή να χωρίσουμε;

Ναι. ’Όταν  είμαστε ερωτευμένοι ή θεωρούμε πως είμαστε, αγνοούμε τα σημάδια που φανερώνουν πως η σχέση μας δεν προχωράει άλλο. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορούν να μας προετοιμάσουν.

Η κριτική

Από εδώ αρχίζουν όλα. Τι είναι η κριτική; Μια δήλωση που περιλαμβάνει τις λέξεις πάντα και ποτέ. Παράδειγμα: «Πάντα σκέφτεσαι τον εαυτό σου. Ποτέ δεν σκέφτεσαι εμένα». Η κριτική υποδηλώνει ότι έχουμε εντοπίσει ένα ελάττωμα στον σύντροφό μας και το δείχνουμε με αυτόν τον τρόπο. Στην ζωή υπάρχουν καλές και κακές μέρες. Όταν υπάρχουν οι κακές μέρες, ο πιο εύκολος στόχος για να ξεσπάσουμε είναι ο σύντροφός μας. Θεωρούμε ότι τα αρνητικά μας συναισθήματα είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς τους, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε μόνο εμείς υπεύθυνοι για την συναισθηματική μας κατάσταση.
Η περιφρόνηση

Αυτό το κομμάτι είναι δύσκολο. Τι ακριβώς είναι περιφρόνηση; Σαρκαστικά σχόλια, εχθρικά αστεία και η κοροϊδία του συντρόφου μας όταν προσπαθεί να ξεκινήσει κάτι καινούριο είναι ενδείξεις που υποδηλώνουν πως θέλουμε να έχουμε το πάνω χέρι ή να είμαστε σε θέση ανωτερότητας. Η περιφρόνηση είναι το δηλητήριο σε μια σχέση. Καταστρέφει την εμπιστοσύνη και βλάπτει την αυτοεκτίμησή μας.
Η άμυνα

Τι θεωρούμε άμυνα; Στην ουσία είναι ο τρόπος με τον οποίο δικαιολογούμαστε. Είναι φυσικό όταν δεχόμαστε επίθεση να θέλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Αλλά η άμυνα δεν είναι μόνο αυτό. Είναι επίσης ένας τρόπος να μεταφέρουμε την ευθύνη από εμάς στον σύντροφό μας. «Κάλεσες τον υδραυλικό; -Ξέρεις πόση δουλειά έχω δεν προλαβαίνω, γιατί απλά δεν το κάνεις εσύ που κάθεσαι;». Η απάντηση είναι τελείως αμυντική γιατί κλιμακώνει την ένταση που έχει ήδη δημιουργηθεί. Ο σύντροφος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και αυτή είναι μια δυσλειτουργική επικοινωνία.
Η μη απάντηση

Ο θάνατος της επικοινωνίας. Ο σύντροφος κάνει μια ερώτηση και δεν υπάρχει καμία απάντηση. Η επικοινωνία δεν συμβαίνει σε κανένα επίπεδο. Ένας τοίχος χτίζεται στο ζευγάρι και τίποτα δεν μπορεί να το ρίξει. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων στις σχέσεις θέλει χρόνο και πολύ υπομονή και σίγουρα η μη απάντηση δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης.

Οι συγκρούσεις είναι φυσιολογικές σε οποιαδήποτε σχέση. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο τις αντιμετωπίζουμε. Είναι οι πιο μικρές πράξεις καλοσύνης που είναι οι πιο πολύτιμες. Ο βαθύς σεβασμός και η εκτίμηση που τρέφετε για τον σύντροφό σας είναι ο μόνος δρόμος που θα σας οδηγήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σας.

πηγή: medium

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.