Header Ads

Στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τον επιμερισμό βαρών εστίασε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου δύο πρόσωπα που έχουν «θέσεις-κλειδιά» στην ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος έχει στο χαρτοφυλάκιο του και τα ζητήματα μετανάστευσης και την Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης αναφέρθηκε στις ελληνικές προτάσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και επέμεινε στην ανάγκη ενός λογικού επιμερισμού των βαρών. «Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματικά προσβλέπουμε στη βοήθειά σας και στις απτές προτάσεις σας για αυτό», ανέφερε –μεταξύ άλλων- ο κ. Μητσοτάκης, ενώ χαρακτήρισε προνόμιο ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά, έχει Αντιπρόεδρο στην Επιτροπή, αρμόδιο για ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Ο νέος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε και στο νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζεται από την ΕΕ –το είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρόσφατο Συνέδριο της ΝΔ- αλλά έκανε λόγο και για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε τρία ζητήματα: Το σύμφωνο, το στοιχείο της αλληλεγγύης, την κατάσταση όπως είναι σήμερα και -φυσικά- τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που είναι κρίσιμη για την εύτακτη / οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος μετά την Αθήνα θα επισκεφθεί για το ίδιο θέμα την Άγκυρα.

Η Επίτροπος κα Γιόχανσον επισήμανε ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αναγνώρισε τη μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα μας και μίλησε για την ανάγκη μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο. «Κάθε βδομάδα που δεν το έχουμε αυτό πληρώνουμε υψηλό τίμημα, ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που δέχεται μεγάλη πίεση καθότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, κι όχι μόνο πρόβλημα για την Ελλάδα. Επίσης οι πρόσφυγες υποφέρουν και [κλονίζεται] η κοινή εμπιστοσύνη στην Ένωση. Επομένως είναι πολύ επείγον θέμα να βρούμε νέο τρόπο να πάμε μπροστά», ανέφερε η κα Γιόχανσον, ενώ υπογράμμισε τα βήματα που κάνει η κυβέρνηση για τους μετανάστες, για τη νομοθεσία, και για την παρουσίαση των προτάσεών της.

«Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας, με ιδέες και προτάσεις, όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και στην ανάγκη ενός λογικού επιμερισμού των βαρών.

Αμέσως μετά την συζήτηση που είχαν, ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Σχοινά και την κα Γιόχανσον, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Προϊστάμενος του Γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του Πρωθυπουργού Δημήτρης Μητρόπουλος και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Πάνος Τουμάσης
Από το Blogger.