Header Ads

Είναι οι Ευρωπαϊκές Εκλογές το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones;

Κανείς δεν έχει ένα πρακτικό και λειτουργικό πρόγραμμα για τα επτά βασίλεια.

Η Cersei είναι υπερβολικά εγωκεντρική για να υποστηρίξει οποιαδήποτε πολιτική που βασίζεται σε αποδεδειγμένες πρακτικές, πόσο μάλλον να ακούσει τους πολίτες της που πραγματικά μισεί. Αντιθέτως, τους χειραγωγεί συναισθηματικά για να επιτύχει τους στόχους της.

Η Daenerys θέλει να σπάσει τον κύκλο, καθώς οι πολιτικοί του παρελθόντος και του παρόντος δεν έκαναν καλή δουλειά και δεν είναι ευχαριστημένη με το κατεστημένο. Ωστόσο, δεν έχει σχέδιο ούτε πρόγραμμα για αυτό που έρχεται μετά την απομάκρυνση της Cersei.

Ο Jon δεν ήθελε ποτέ να ασχοληθεί με την πολιτική καθώς ήταν πιο ευτυχισμένος με τη ζωή του στο Βορρά, και ας το παραδεχτούμε, οι άνδρες στην οικογένειά του δεν έχουν την καλύτερη τύχη στο Kings Landing. Ωστόσο κατάλαβε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ενεργοποιηθεί και να δράσει. Ας ελπίσουμε ότι θα τιμήσει την έρευνα του Samwell και θα αναλάβει την ευθύνη του να προτείνει ένα δομημένο και πρακτικό σχέδιο δράσης για την αναγέννηση του Westeros μετά τον πόλεμο.

Αν και τα επτά βασίλεια είχαν πάντοτε έναν βαθμό ανεξαρτησίας και επικουρικότητας, για να εξασφαλίσουν ότι ευδοκιμούν, είναι απαραίτητο ο Άρχοντας των Επτά Βασιλείων να έχει σαφείς διαρθρωτικές πολιτικές προτάσεις που χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και λειτουργικότητα για όλες τις περιοχές εξουσίας του. Εξάλλου, παρατηρούμε ότι όλοι οι όμοιοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και έχουν παρόμοιες ελπίδες και όνειρα. Είτε στο Τείχος, στο Kings Landing ή στην Κοιλάδα, ο στρατός των νεκρών απειλεί την ανθρωπότητα. Εκ του αποτελέσματος τα βασίλεια ενωμένα, είναι πιο ισχυρά. 

Ποιος θα μεταρρυθμίσει τα θεσμικά όργανα της γης του πάγου και της φωτιάς;

Δεν υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι μεταρρυθμιστές που σκέφτονται να κάνουν πραγματικές, εις βάθος μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ώστε να το καταστήσουν πιο συμμετοχικό και δημοκρατικό. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για πολιτικές που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή.

Η Daenerys επιζητά την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και να καθίσει στο Σιδηρό Θρόνο. Πρέπει να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες της έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν με εναρμονισμένο τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί να κυβερνά αποτελεσματικά κατά ομοσπονδιακό τρόπο τα Επτά Βασίλεια και να κερδίσει πραγματικά τον σεβασμό όλων, πέρα από την κατοχή του τίτλου ως “απελευθερωτής των σκλάβων” από μέρους της. Επιπλέον, ενώ ο δράκος της μπορεί να αισθάνεται μόνος χωρίς τους αδελφούς του (R.I.P.), είναι ακόμα σαφώς απαραίτητο να ρυθμιστούν οι πράξεις του. Τι θα λέγατε για την ίδρυση συμβουλίων πολιτών που θα αποφασίσουν που θα επιτρέπεται να πετάξει και να κυνηγήσει ο δράκος;

Στους τελευταίους κύκλος είδαμε πολλά “Χέρια” να συμβουλεύουν διάφορους μονάρχες, αλλά δεν υπήρξε μεγάλη ισορροπία μεταξύ των φύλων για αυτή τη συγκεκριμένη θέση. Επιπλέον, η Brienne είναι η πρώτη γυναίκα ιππότης! Ήρθε λοιπόν η ώρα για την πλήρη ισότητα των φύλων σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά αφού έχουμε δει το πρόσθετο όφελος της ανάληψης πρωτοβουλιών από γυναίκες σε κάθε αγώνα - σε ευχαριστούμε και πάλι Arya.

Η Cersei επικεντρώνεται στην προστασία του αγέννητου παιδιού της από τις απειλές των πολιτικών αντιπάλων της, αλλά θα έπρεπε παράλληλα να σκεφτεί ότι ορισμένα βασίλεια βρίσκονται σε σαφώς μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλα και ότι η Σιδερά Τράπεζα θα πρέπει να κατευθύνει κεφάλαια για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τη δημιουργία ευκαιριών, ειδικά μετά από χρόνια αναταραχών σε όλο το βασίλειο.

Τέλος, μια συμβουλή, ενώ προχωράμε προς ένα πιο δημοκρατικό και ομοσπονδιακό σύστημα, ο προστάτης των βασιλείων, πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην εφαρμόζει κανόνες ομοφωνίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε Dorne veto οποιαδήποτε φορολογική πολιτική που θα ωφελήσει όλους τους πολίτες. 

Ο χειμώνας έρχεται, αλλά έχει η ΕΕ μία Arya για να τη σώσει;

Δεν γνωρίζουμε πως θα ολοκληρωθεί το GoT. ”Αν νομίζετε ότι θα έχει ένα ευτυχές τέλος, δεν είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί” είπε ο Ramsey. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν θα έχουν όμοιο τέλος με τον κόκκινο γάμο.

Ωστόσο, δεν χρειαζόμαστε έναν ήρωα για να μας σώσει όλους. Σε αντίθεση με το Game of Thrones, στην Ευρώπη η δύναμή μας έγκειται στους καθημερινούς πολίτες που επιθυμούν να σηκωθούν, να αναλάβουν ρίσκα και να αγωνιστούν. Όχι, δεν θα έπρεπε να υποστηρίζουμε τη δολοφονία των εχθρών μας· Ίσως η Κόκκινη Γυναίκα έπρεπε να χτίσει ένα πύρινο δικαστήριο ώστε να δικαστεί ο Βασιλιάς της Νύχτας και έτσι να διασφαλιστεί η νομιμότητα της καταδίκης του. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να αναλάβουμε όλοι μας την ευθύνη να προτείνουμε αλλαγές και να ψηφίσουμε. Όπως φαίνεται οι πιθανότητες είναι δύο, είτε θα επιβεβαιώσουμε τα λεγόμενα της Lyanna ”Δεν σχεδιάζω να πλέκω δίπλα από την φωτιά, ενώ οι άνδρες αγωνίζονται για μένα” είτε ένας Ramsey θα εισέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Hold the Door, ένα πανευρωπαϊκό κίνημα, το Volt, επιδιώκει να φέρει νέα ενέργεια στο Γούεστερος αλλά και όχι μόνο. Οι πολιτικές προτάσεις του είναι βασισμένες σε αποδείξεις και δοκιμασμένες πρακτικές ενώ σύμφωνα με τα μέλη του αποσκοπούν στη μεταρρύθμιση του συστήματος συνολικά, στην εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και μιας δίκαιης και βιώσιμης κοινωνίας. Αυτός είναι τουλάχιστον ο πυρήνας του.

Οι πολίτες από 28 βασίλεια θα ψηφίσουν σε μια σημαντική εκλογική διαδικασία που θα διαμορφώσει το κοινό τους μέλλον για πάντα. Η νύχτα είναι σκοτεινή και γεμάτη τρόμο, γι′ αυτό επιλέξτε σοφά!

Αγγλική πρωτότυπη έκδοση: Colombe Cahen-Salvador, εκ των ιδρυτών και υπεύθυνη για την συγγραφή πολιτικών του Volt Europa αλλά και της πολιτικής κατεύθυνσης του κινήματος.

Άγγελος Αραμπατζής
Από το Blogger.