Header Ads

Ο Τζον Κλιζ των Monty Python δηλώνει ότι το Λονδίνο «δεν είναι πλέον αγγλική πόλη» και σηκώνει θύελλα

Ο Βρετανός ηθοποιός, κωμικός, σεναριογράφος και παραγωγός Τζον Κλιζ «σήκωσε» θύελλα αντιδράσεων όταν επανέλαβε άποψη που είχε εκφράσει και παλαιότερα, σύμφωνα με την οποία «η βρετανική πρωτεύουσα έχει χάσει την ‘αγγλική’ φυσιογνωμία της».

Ο συνιδρυτής των Monty Python έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι το Λονδίνο δεν είναι πλέον αγγλική πόλη, ισχυρισμό που είχε διατυπώσει και το 2011.

«Πριν από μερικά χρόνια, συμπέρανα ότι το Λονδίνο δεν ήταν πια μια αγγλική πόλη. Από τότε ουσιαστικά όλοι οι φίλοι μου από το εξωτερικό επιβεβαίωσαν την παρατήρησή μου» έγραψε, προσθέτοντας ότι στο Λονδίνο, στο δημοψήφισμα για το Brexit κυριάρχησε η ψήφος της παραμονής στην Ε.Ε. με ποσοστό 60%, «είναι η πόλη που ψήφισε πιο πολύ από όλες υπέρ της Ευρώπης».

Μετά τις αντιδράσεις εξέδωσε ο Κλιζ έγραψε σε μια σειρά από tweets: «Υποψιάζομαι ότι θα έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη για την αγάπη μου για το ‘αγγλικό στοιχείο’ στην ανατροφή μου, αλλά κατά κάποιο τρόπο το βρίσκω πιο ήρεμο, πιο ευγενικό, πιο χιουμοριστικό, λιγότερο tabloid και προσανατολισμένο στο χρήμα από αυτό που την αντικαθιστά».

Ισχυρίστηκε ότι πολλοί από τους φίλους του είχαν κάνει παρόμοιες παρατηρήσεις σχετικά με τον χαρακτήρα της πρωτεύουσας που αλλάζει και φάνηκε να αρνείται τις κατηγορίες ότι το tweet του ήταν αναφορά σε φυλή και στη μεγαλύτερη εθνική ποικιλομορφία που έχει το Λονδίνο.

Πέρυσι, ο κωμικός των Monty Python, σύμφωνα με τον Guardian ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μετακομίσει στην Καραϊβική επειδή είναι απογοητευμένος από τη Βρετανία.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, δήλωσε: «Αυτά τα σχόλια κάνουν τον Τζον Κλιζ να ακούγεται σαν να έχει μπει στον χαρακτήρα ως Basil Fawlty (Μπάζιλ Φόλτι) ,τον οποίο υποδύθηκε στη βρετανική κωμική σειρά Fawlty Towers».

«Οι Λονδρέζοι γνωρίζουν ότι η ποικιλομορφία μας είναι η μεγαλύτερη δύναμη μας. Είμαστε περήφανα η αγγλική πρωτεύουσα, μια ευρωπαϊκή πόλη και ένας παγκόσμιος κόμβος».

Η Τάνια Μπούλτμαν, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria , η οποία υποστηρίζει τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. δήλωσε ότι τα σχόλια του Κλιζ είχαν στόχο να προκαλέσουν συναισθήματα γύρω από τη συζήτηση για το Brexit, αλλά κατέδειξαν ένα σοβαρότερο θέμα, τον τρόπο με τον οποίο μιλούν οι Βρετανοί για τη μετανάστευση.

«Θεωρώ υποκριτικό κάποιος που ζει στην πραγματικότητα στο εξωτερικό να αισθάνεται την ανάγκη να κάνει ένα τέτοιο σχόλιο» είπε.

Ο Βρετανός κωμικός Ντομ Τζόλι τόνισε ότι ο Τζον Κλιζ είναι ένας από τους κωμικούς ήρωές του ,όμως το σχόλιο του ήταν ρατσιστικό.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.