Header Ads

Bloomberg: Πού σκοπεύει να τοποθετήσει τους S-400 η Τουρκία και γιατί

Η Τουρκία σκοπεύει να τοποθετήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 στις ανατολικές της ακτές, όπου εκεί όπου τα πολεμικά πλοία της συνοδεύουν σκάφη τα οποία πραγματοποιούν έρευνες για ενεργειακούς πόρους, σύμφωνα με το Bloomberg,που επικαλείται τέσσερα άτομα με γνώση επί του θέματος.

Υπενθυμίζεται πως οι S-400, η παράδοση των οποίων λέγεται πως θα αρχίσει μέσα σε μερικές εβδομάδες, βρίσκονται στο επίκεντρο αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, που αρνούνται να παρέχουν στη γείτονα το stealth μαχητικό F-35 εάν προμηθευτεί και εντάξει στο σύστημα αεράμυνάς της το προηγμένο ρωσικό αντιαεροπορικό/ αντιπυραυλικό σύστημα, λόγω φόβων για διαρροή μυστικών της τεχνολογίας του F-35 (και της αεράμυνας του ΝΑΤΟ εν γένει) στη Ρωσία. Για το ζήτημα αυτό οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις. Παράλληλα, η Τουρκία πραγματοποιεί παράνομες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου, όσο και της ΕΕ και άλλων χωρών που εμπλέκονται στις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg, η Μεσόγειος δεν είναι η μόνη επιλογή για τους S-400 και διερευνώνται και άλλες επιλογές. Πάντως, όπως πρόσθεσαν οι πηγές αυτές, πιθανή ανάπτυξή τους εκεί θα έστελνε «ισχυρό μήνυμα» ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα οικονομικά της συμφέροντα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε πει πως είναι ακόμα σε εξέλιξη οι διεργασίες για να βρεθεί πού θα αναπτυχθούν οι S-400. Τον Απρίλιο είχε πει ότι ίσως να χρησιμοποιούνταν για την άμυνα της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης, της βάσης στο Ιντσιρλίκ ή μιας βιομηχανικής εγκατάστασης που δεν προσδιορίστηκε. Η τελευταία ενδεχομένως να είναι η θέση όπου προορίζεται να ανεγερθεί (από τη ρωσική Rosatom) ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, στο Ακουγιού. Σημειώνεται πως η Ρωσία δεν έχει θέσει όρους ως προς την εγκατάσταση των πυραύλων από την Τουρκία.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.