Header Ads

Πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής Αντώνης Ρεπάνης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Αντώνης Ρεπάνης, ένας κορυφαίος του λαϊκού τραγουδιού. Ερμηνευτής, δεξιοτέχνης της κιθάρας, συνθέτης, καθιερώθηκε την δεκαετία του 60 με τραγούδια των Τσιτσάνη, Χιώτη, Μπακάλη κ.ά. και αργότερα με μεγάλες επιτυχίες σε δική του σύνθεση και σε ερμηνεία των Διονυσίου, Γαβαλά αλλά και σε δικές του ερμηνείες.

Ο Αντώνης Ρεπάνης, γεννήθηκε το 1933 στο Περιστέρι και στην καριέρα του εμφανίστηκε σε όλα τα μεγάλα κέντρα του λαϊκού τραγουδιού (Τριάνα, Φαληρικόν, Τζίμης ο Χοντρός, Περιβόλας) στο πλευρό όλων των μεγάλων, ενώ για 20 χρόνια είχε μετατρέψει την «Αστροφεγγιά» στα Κάτω Πατήσια σε δικό του στέκι όπου παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα στους πιστούς που συνέρρεαν για να τον απολα

Διαθέτοντας εξαιρετικό φωνητικό χάρισμα συμμετείχε δυναμικά στις θρυλικές επανεγγραφές σε δίσκους 45 στροφών παλαιότερων κλασικών κομματιών που έγιναν για λογαριασμό της «Columbia» υπό την εποπτεία των Τσιτσάνη και Χιώτη και που η πληρότητά τους σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και τις πρωτότυπες.

 

Στα μισά του ’60 και μέχρι τα μισά του ’70 πέρασε παράλληλα και στο χώρο της σύνθεσης -εκπέμποντας ένα ισχυρό προσωπικό και ιδιαίτερο σήμα- δημιουργώντας αθάνατες επιτυχίες που όλοι αγαπήσαμε με τις φωνές των Διονυσίου, Γαβαλά όπως: «Χτες το βράδυ στην ταβέρνα, Παλιατζής, Αγάπη μου επικίνδυνη, Τ′ αγκάθια της καρδιάς του, Που να γυρνάς - που να γυρνάς, Έτσι είναι πάντα μ′ ένα αντίο», αλλά και με τον ίδιο μπροστά στο μικρόφωνο όπως: «Η διπρόσωπη, Δυο γυναίκες - δυο αγάπες, Είναι η σκέψη μου τρελή, Ανοίχτε πόρτες τ′ ουρανού».

Συνέχισε σε ανάλογους ρυθμούς και στα χρόνια του ’80 προσφέροντας στους Σακελλαρίου, Πίτσα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτη κ.ά. μεγάλες επιτυχίες όπως: «Μα τι λέω, Είσαι το κάτι άλλο, Πωλούνται όνειρα, Θυσιάστηκα», ενώ ανάλογη μεγάλη επιτυχία είχαν και οι συνεργασίες του με τους Μυτιληναίο, Μαράντη, Καλλογιάννη, Βελή, Κοντολάζο, Νομικό όπως: «Ποια είσαι εσύ, Παράνομος δεσμός, Σ′ αγαπάει βρε κουτό».

Για περισσότερα από 20 χρόνια τραγουδούσε στο μαγαζί «Αστροφεγγιά» στα Κάτω Πατήσια.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.