Header Ads

Bloomberg: Συμφωνία Τραμπ- Ερντογάν για δημιουργία κοινής επιτροπής σχετικά με τους S-400

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη δημιουργία μιας κοινής «επιτροπής μελέτης» σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους S-400, τους οποίους η Τουρκία επιθυμεί να προμηθευτεί παρά τις αμερικανικές πιέσεις για τη ματαίωση της αγοράς τους, σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο χωρών που επικαλείται το Bloomberg.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε εκ νέου την επιθυμία του για κοινή εξέταση όλων των κινδύνων που μπορεί να συνιστά το σύστημα για το μαχητικό F-35, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Τραμπ συμφώνησε, αν και η αμερικανική άποψη επί του θέματος είναι πως τα ευρήματα της επιτροπής θα υποστηρίζουν τη θέση των ΗΠΑ πως η ανάπτυξη του ρωσικού συστήματος θα έθετε το προηγμένο, stealth μαχητικό σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με το Βloomberg, η συμφωνία υποδεικνύει πρόοδο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άρση του αδιεξόδου, καθώς οι δύο χώρες εξακολουθούν να έχουν διαφορές σε κομβικά ζητήματα. Ενώ η Τουρκία επιμένει πως δεν υπάρχει περίπτωση ματαίωσης της αγοράς, οι Αμερικανοί θεωρούν οποιαδήποτε κοινή έρευνα ως μέσον για να κατανοήσει η Τουρκία για ποιον λόγο τα ρωσικά και τα αμερικανικά συστήματα είναι ασύμβατα και γιατί η Τουρκία θα έπρεπε να επιλέξει ανάμεσά τους.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.