Header Ads

ΗΠΑ: Η Πελόζι συγκρούεται με την ηγεσία των Δημοκρατικών για την πρόταση μομφής κατά του Τραμπ

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κλιμακούμενη αύξηση της πολιτικής πίεσης που δέχεται ίδια, ως προς την κατεύθυνση ενεργοποίησης της επίσημης διαδικασίας αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών (impeachment) σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει το ABC News.

Η πίεση αυτή προκάλεσε την πολιτική σύγκρουση της Πελόζι με μέλη της ηγετικής ομάδας των Δημοκρατικών, σε μία σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών που έγινε χθες το βράδυ, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών που έλαβαν μέρος για το επεισόδιο αυτό.

Τόσο η Πελόζι, όσο και οι υπαρχηγοί της, Τζιμ Κλάιμπερν και Στένι Χόγερ αντέδρασαν απωθώντας τις πιέσεις που δέχθηκαν από μέλη της ηγεσίας των Δημοκρατικών, αλλά και της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την ενεργοποίηση της διαδικασίας αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

Τα όσα συνέβησαν στην διάρκεια της συνεδρίασης δημοσιοποιήθηκαν πρώτα από το “Politico” και στην συνέχεια επιβεβαιώθηκαν από το ABC News.

Άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως, ο Τζέιμι Ράσκιν, αλλά κι Ντέιβιντ Σίσιλιν που είναι μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης επέμεναν ουσιαστικά στο κάλεσμά τους, για την ενεργοποίηση των παραπάνω αναφερόμενων διαδικασιών, σύμφωνα με μία πηγή που ήταν παρούσα στην συνεδρίαση.

Ο Ράσκιν ισχυρίστηκε ότι θα κατευθύνει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση τις έρευνες των Δημοκρατικών, παρέχοντας ανάλογη βοήθεια και στην αίθουσα των δικαστηρίων.

Η Πελόζι αντέδρασε ρωτώντας τον Ράσκιν, αν ο ίδιος υποστηρίζει τον τερματισμό των ερευνών που διενεργούνται από άλλες πέντε επιτροπές.

«Θέλετε να πείτε στον Ελάιζα Κάμινγκς να πάει στο σπίτι του;», αναρωτήθηκε η ίδια σύμφωνα με δήλωση μιας πηγής που ήταν στην ίδια αίθουσα.

Οι υποστηρικτές της επίσημης αμφισβήτησης άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, τονίζουν ότι μία τέτοια κίνηση θα βοηθήσει τις προσπάθειες των Δημοκρατικών αναφορικά με την συμμόρφωση της κυβέρνησης ως προς τα αιτήματα παράδοσης εγγράφων και δρομολόγησης ουσιαστικών εξελίξεων στις έρευνες τους.

Η Πελόζι κι ο Τζέρι Νάντλερ έδωσαν έμφαση στην δικαστική απόφαση που υποχρεώνει την λογιστική εταιρία Mazers να παραδώσει οικονομικά αρχεία του προέδρου Τραμπ μέσα σε επτά ημέρες, τονίζοντας ότι η έρευνα διεξάγεται προς την σωστή κατεύθυνση με τα σημερινά δεδομένα.

«Αυτό που είπαμε όταν ξεκινήσαμε αυτές τις έρευνες ήταν ότι θα μας έδιναν πληροφορίες και στοιχεία. Κερδίσαμε την πρώτη υπόθεση», δήλωσε η Πελόζι στην διάρκεια μιας δεύτερης συνάντησης των Δημοκρατικών που έγινε χθες το βράδυ, σύμφωνα με δήλωση πηγής που βρίσκονταν στην συνάντηση.

«Βρισκόμαστε σε αυτό, για σχεδόν πέντε μήνες και τώρα έχουμε μερικά αποτελέσματα», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Δημοκρατικός Στιβ Κόεν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ακτιβιστής για την αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών στο πρόσωπο του Τραμπ, ρώτησε απευθυνόμενος στην Πελόζι αν την απασχολεί το ενδεχόμενο απώλειας εδρών.

«Αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με την πολιτική. Έχει να κάνει με τον πατριωτισμό. Έχει να κάνει με την δύναμη που χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τα πράγματα», απάντησε η ίδια.

«Έχουμε ακόμη νέους δρόμους, εδώ» παρατήρησε η Πελόζι σχολιάζοντας το ενδεχόμενο καταλογισμού απευθείας ή περιφρόνησης προς το Κογκρέσο, σε μέλη της κυβέρνησης Τραμπ κι άλλους αξιωματούχους που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Έχουμε επενδύσει σε αυτόν το χρόνο. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πούμε ΜακΓκαν και τέλος», πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο Τζέρι Νάντλερ έδωσε έμφαση στην προοπτική των Δημοκρατικών να έχουν νίκες στις δικαστικές αίθουσες, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα αφήσει στους Δημοκρατικούς άλλες επιλογές, πέραν της δικαστικής οδού.

«Η παράνομη συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ καθιστά όλο και πιο δύσκολο να αποφύγουμε την επίσημη αμφισβήτηση άσκησης των προεδρικών εξουσιών ή οποιονδήποτε άλλον μηχανισμό καταλογισμού ευθυνών», πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με μία πηγή που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Η Πελόζι έχει συστήσει αυτοσυγκράτηση στους Δημοκρατικούς υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις κι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες των επιτροπών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε η κάθε κίνηση των Δημοκρατικών να στηρίζεται σε γεγονότα.

Η ίδια φοβάται ενδεχόμενες απρόβλεπτες επιπτώσεις διχασμού του εκλογικού σώματος, από βιαστικές κινήσεις των Δημοκρατικών ενόψει της σταδιακής έναρξης του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.