Header Ads

ΟΑΕΔ Κοινωφελής εργασία: Στο φουλ οι μηχανές για τις προκηρύξεις των νέων προγραμμάτων λόγω εκλογών

ΟΑΕΔ Κοινωφελής εργασία: Στο φουλ οι μηχανές για τις προκηρύξεις των νέων προγραμμάτων λόγω εκλογών

Κοινωφελής εργασία: Λόγω των πρόωρων βουλευτικών εκλογών το υπουργείο Εργασίας κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προλάβει την προκήρυξη των νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

Ειδικότερα για τον Β' κύκλο της κοινωφελούς εργασίας στους δήμους για 30.000 ωφελούμενους γίνονται προσπάθειες να προκηρυχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Λόγος γίνεται για τον δεύτερο κύκλο κοινωφελούς εργασίας σε 276 Δήμους της Επικράτειας και Κέντρα Πρόνοιας για 30.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, προγράμματα κατάρτισης για 5.000 ανέργους και δυο νέα προγράμματα απασχόλησης ανέργων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για 550 ανέργους.

Κοινωφελή εργασία

Αφορά τον β' κύκλο της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας» για περίπου 30.000 ανέργους που θα απασχοληθούν για 8 μήνες.

Η ημερήσια αμοιβή θα διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως τα 546 ευρώ.

Δικαίωµα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συµµετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης µέσω προγραµµάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν µόνο οι εγγεγραµµένοι άνεργοι στα  µητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, και ανήκουν σε µία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. εγγεγραµµένοι άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, µέλη οικογενειών στις ο̟ποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραµµένοι άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ 
2. εγγεγραµµένοι άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, µέλη µονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
3. εγγεγραµµένοι µακροχρόνια άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
4. άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστηµιακού και τεχνολογικού τοµέα, εγγεγραµµένοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων µε βάση τα τυπικά ποσόντα τους
5. άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραµµένοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
6. εγγεγραµµένοι στα µητρώα ανέργων ΑµεΑ του ΟΑΕΔ 
7. εγγεγραµµένοι άνεργοι στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήµατος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Προγράμματα κατάρτισης

Άμεσα θα προκηρυχθούν δύο προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες δεξιότητες ΤΠΕ για άνεργους αποφοίτους θετικών επιστημών ως 45 ετών.

Ειδικότερα αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος Voucher για 3.000 ανέργους με τίτλο: «Προώθηση στην Απασχόληση Άνεργων νέων 25 έως 29 ετών πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης, μέσω κατάρτισης στον κλάδο ΤΠΕ» και για 2.000 ανέργους με τίτλο: «Προώθηση στην Απασχόληση Άνεργων νέων 30 έως 45 ετών πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης, μέσω κατάρτισης στον κλάδο ΤΠΕ».

Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στον κλάδο της πληροφορικής σε 5.000 ανέργους νέους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ηλικίας 25-45 ετών, πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης (εκτός πληροφορικής).

Σκοπός της δράσης είναι ο περιορισμός του ελλείμματος ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που παρεμποδίζει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής οικονομίας προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η δράση θα υλοποιηθεί με το σύστημα επιταγής κατάρτισης (training voucher) και θα περιλαμβάνει την ακόλουθη δέσμη παρεμβάσεων:

  • Παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής σε 3 φάσεις (προ της έναρξης του προγράμματος κατάρτισης, μετά τη λήξη της θεωρητικού μέρους κατάρτισης και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης έως ή / και μετά τη λήξη της).

  • Παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας τετρακοσίων (400) ωρών σε ειδικότητα του Κλάδου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

  • Πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

  • Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας συνολικής διάρκειας διακοσίων (200) ωρών.

  • Η συνολική διάρκεια κάθε προγράμματος κατάρτισης, ήτοι θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης (on the job training) είναι 600 ώρες.

Τις υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικής θα παρέχουν αδειοδοτημένοι πάροχοι κατάρτισης (Κέντρα Δια βίου Μάθησης επιπέδου 1 ή 2) που θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων της δράσης όπως και ο Εκπαιδευτικός όμιλος Σταθμός Γνώσης. Επίσης, οι πάροχοι κατάρτισης θα πραγματοποιήσουν τη σύζευξη των ανέργων με τις επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης και θα μεριμνήσουν για την προετοιμασία των ωφελούμενων αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης από αρμόδιους φορείς πιστοποίησης.

Η πιστοποίηση θα διενεργηθεί από Φορείς Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/ και διεθνώς και οι οποίοι είτε είναι διαπιστευμένοι σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024 είτε είναι πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ να χορηγούν πιστοποιητικά για τις συγκεκριμένες ειδικότητες ή από εταιρείες Λογισμικού, οι οποίες παρέχουν σχετικές Πιστοποιήσεις.

Τοπικά προγράμματα

Άμεσα θα προκηρυχτούν και δυο νέα προγράμματα απασχόλησης ανέργων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που συνιστά θύλακα υψηλής ανεργίας.

Το ένα στοχεύει στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και θα απευθύνεται σε 300 άνεργους νέους έως 30 ετών, ενώ το δεύτερο είναι ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και απευθύνεται σε 250 ανέργους 22-39 ετών.

Αλεξάνδρα Κλειδαρά
Από το Blogger.