Header Ads

Οι Φιλιππίνες επιστρέφουν στον Καναδά 69 κοντέινερς με απόβλητα

Οι Φιλιππίνες, μία από τις δύο χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που διαμαρτύρονταν ότι αντιμετωπίζονται ως χώροι απορριμμάτων από πλουσιότερες χώρες, έστειλε την Παρασκευή 31 Μαϊου,  69 κοντέινερς με παράνομα  απόβλητα, πίσω στον Καναδά.

Η διευθύντρια του λιμανιού της Σούμπικ Μπαίη, δήλωσε πως τόνοι σκουπιδιών φορτώθηκαν στο φορτηγό πλοίο M/V Bavaria, το οποίο ξεκίνησε για το ταξείδι του, διάρκειας είκοσι ημερών με προορισμό το Βανκούβερ του Καναδά, βάζοντας τέλος, σε ένα από τα πιο σαθρά κεφάλια στην ιστορία των Φιλιππίνων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter μία φωτογραφία κατά την έξοδο του φορτηγού πλοίου από το λιμάνι, με το σχόλιο, «Αααααααντίο, όπως συνηθίζουμε να λέμε».

Ο Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε είχε απειλήσει να επιστρέψει με βίαιο τρόπο, αν χρειαζόταν τα σκουπίδια, τα οποία οι αρχές δήλωσαν ότι, μεταφέρθηκαν στις Φιλιππίνες σε 103 δοχεία το 2013 έως το 2014, ενώ ψευδώς είχαν δηλωθεί, ως ανακυκλώσιμα πλαστικά απορρίμματα.

Οπως αναφέρει στο άρθρο της η αμερικάνικη έκδοση της HuffPost US αρκετά δοχεία από τα απορρίμματα είχαν θαφτεί σε χώρο υγειονομικής ταφής, αφήνοντας την ίδια στιγμή, 69 δοχεία ηλεκτρικών και οικιακών απορριμμάτων, μεταξύ αυτών και πάνες χρησιμοποιημένες, να σαπίζουν σε δύο λιμάνια. 

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, στις αρχές Μαϊου,  ανακάλεσε τον πρέσβη και τον πρόξενο της από τον  Καναδά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς η Οτάβα, δεν συμμορφώθηκε με την προθεσμία της 15ης Μαΐου, για απομάκρυνση των αποβλήτων.

Η επιστροφή των αποβλήτων βάζει τέλος στην  έκρυθμη σχέση των δύο κρατών, διάρκειας έξι ετών, με τον ιδιόρρυθμο Ντουτέρτε να έχει διαφωνήσει με την σκληρή κριτική που έχει δεχτεί από την διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τρυντώ για τις αιματηρές μεθόδους στο θέμα καταστολής των ναρκωτικών, οι οποίες έχουν αφήσει πίσω τους, χιλιάδες ύποπτους νεκρούς, κυρίως από τα φτωχά κοινωνικά στρώματα.

Οι δύο χώρες προσπαθούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα εδώ και χρόνια, με τον Τρυντώ να ανακοινώνει το 2017, πως τα νομικά που εμπόδιζαν την επιστροφή των σκουπιδιών, να έχουν λυθεί. 

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχαθίρ Μοχάμαντ, επέκρινε με την σειρά του, την πρακτική των πλουσιότερων χωρών, όπως των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Ιαπωνίας να αποστέλλουν τα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα τους, σε φτωχότερες χώρες. 

Μιλώντας στο Τόκιο την Πέμπτη, ο Μοχάμαντ, δήλωσε ότι είναι «κατάφωρα άδικο» και πρέπει να σταματήσει. Τα σχόλιά του ήρθαν λίγες μέρες αφού η κυβέρνησή του ανακοίνωσε σχέδια για την επιστροφή χιλιάδων τόνων πλαστικών αποβλήτων στις περισσότερες δυτικές χώρες.

Πέρυσι, η Κίνα απαγόρευσε την εισαγωγή πλαστικών απορριμμάτων, με αποτέλεσμα άλλα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας να γίνουν νέοι προορισμοί.  Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις των Φιλιππίνων,  προέτρεψαν την κυβέρνηση Ντουτέρτε,την Πέμπτη, να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές αποβλήτων και να επικυρώσει την τροποποίηση της Βασιλείας, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή αποβλήτων για οποιοδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης.

Πηγή: HuffPost US

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.