Header Ads

Τα τρόφιμα του σούπερ μάρκετ που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο

Tα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων - από δημητριακά και έτοιμα γεύματα μέχρι μάφινς και παγωτά, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με δύο μεγάλες μελέτες.

Τα ευρήματα, από διαφορετικές ομάδες στη Γαλλία και την Ισπανία, προσθέτουν ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι τα τρόφιμα που παρασκευάζονται σε εργοστάσια με βιομηχανικά συστατικά μπορεί να συμβάλλον στην εμφάνιση ιατρικών προβλημάτων ιατρικές όπως καρκίνο, παχυσαρκία και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στη γαλλική μελέτη NutriSanté, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Παρισιού συγκέντρωσαν λεπτομέρειες για τη διατροφή και την υγεία περισσότερων από 105.000 ανθρώπους. Σε περισσότερα από πέντε χρόνια παρακολούθησης, όσοι κατανάλωναν «υπερ-επεξεργασμένα» φαγητά κινδύνευαν περισσότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα. Όταν η ποσότητα των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, , ο κίνδυνος των ασθενειών αυξήθηκε κατά 12%.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό , τα αποτελέσματα είναι πιο συντηρητικά (και αισιόδοξα). Δεν αποδεικνύει ότι οι υψηλά επεξεργασμένες τροφές προσβάλλουν τόσο γρήγορα τον οργανισμό. Ούτε τα ποσοστά εμφάνισης ασθενειών είναι μεγάλο, ακόμα και για τους μανιώδεις καταναλωτών τέτοιου είδους προϊόντων.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι 277 κρούσματα καρδιαγγειακής νόσου προκύπτουν κάθε χρόνο σε 100.000 καταναλωτές υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, έναντι 242 περιπτώσεων στον ίδιο αριθμό καταναλωτών των άλλον τροφών.

Ωστόσο, η Ματίλντ Τουβιέ, μέλλον της γαλλικής επιστημονικής ομάδας δήλωσε ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων τροφίμων και το υπουργείο υγείας θα πρέπει να ενημερώνει τους πολίτες για την κατανάλωσή τους.

Τα εξαιρετικά μεταποιημένα τρόφιμα τείνουν να παρασκευάζονται από βιομηχανικά συστατικά, αναμειγνύοντας άμυλα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά με πρόσθετα όπως συντηρητικά, συνδετικά υλικά, , γλυκαντικά, αρωματικές ουσίες και ”αισθητικούς ενισχυτές”. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρόφιμα είναι τόσο δημοφιλή που αποτελούν το ήμισυ της καθημερινής τους διατροφής , περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

 Πηγή: Guardian 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.