Header Ads

IAEA: Το Ιράν τηρεί τους βασικούς όρους της συμφωνίας, ενώ «δοκιμάζει» άλλους

Το Ιράν έχει παραμείνει εντός των βασικών ορίων/ περιορισμών της πυρηνικής συμφωνίας, υπέδειξε η τριμηνιαία αναφορά της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την Παρασκευή, εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία η Τεχεράνη απειλεί να παραβιάσει τους κανόνες στο μέλλον, αντιδρώντας σε νέες αμερικανικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με την αναφορά, το Ιράν συμμορφώνεται στους βασικούς όρους της συμφωνίας του 2015 με διεθνείς δυνάμεις, περιλαμβανομένων των ευαίσθητων ζητημάτων των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου και του επιπέδου εμπλουτισμού.

Ωστόσο, η αναφορά θέτει ερωτήματα σχετικά με τον αριθμό των προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης που επιτρέπονται στο Ιράν, που ορίζεται με ασάφεια στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Έναν χρόνο μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία, με την οποία επιβάλλονταν περιορισμοί στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα άρση κυρώσεων, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να κρατήσουν τη συμφωνία «ζωντανή».

Η αναφορά της ΙΑΕΑ έρχεται εν μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης περιόδου, με την Ουάσινγκτον να έχει εντείνει αυτόν τον μήνα τις κυρώσεις στην Τεχεράνη και το Ιράν να απειλεί να αντιδράσει με βήματα που θα μπορούσαν να είναι κατά παράβαση της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πως η συμφωνία, την οποία διαπραγματεύτηκε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Ουάσινγκτον επίσης έχει θέσει τις τελευταίες εβδομάδες ζήτημα στρατιωτικής σύγκρουσης, κατηγορώντας το Ιράν για επιθέσεις εναντίον τάνκερ και ανακοινώνοντας την αποστολή επιπλέον δυνάμεων στον Κόλπο. Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τις επιθέσεις εναντίον πλοίων και λέει πως οι αμερικανικές στρατιωτικές κινήσεις αποτελούν «ψυχολογικό πόλεμο».

Σύμφωνα με την αναφορά της ΙΑΕΑ, το προσωπικό της είχε πρόσβαση «σε όλους τους χώρους και τοποθεσίες στο Ιράν που έπρεπε να επισκεφθεί».

Επιθεωρητές διαπίστωσαν πως, στις 20 Μαΐου το απόθεμα του εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν ήταν πολύ κάτω από το όριο που είχε τεθεί από τη συμφωνία. Η τελευταία ημερομηνία που καλύπτεται από την αναφορά είναι επίσης η ημέρα που το Ιράν ανακοίνωσε πως αύξησε τους ρυθμούς εμπλουτισμού ουρανίου, κάτι που σημαίνει πως οποιαδήποτε αλλαγή θα εμφανιστεί στην επόμενη αναφορά.

Η ΙΑΕΑ ανέφερε πως το Ιράν έχει εγκαταστήσει 33 προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης IR-6, που μπορούν να εμπλουτίζουν ουράνιο, αν και μόνο 10 είχαν δοκιμαστεί ως τότε. Η συμφωνία επιτρέπει στο Ιράν να δοκιμάσει μέχρι 30, αλλά μόνο αφού έχουν περάσει 8,5 χρόνια. Το όριο πριν από τότε είναι «γκρίζα ζώνη», σύμφωνα με διπλωμάτες.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.