Header Ads

Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέι - Ποιος θα είναι ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός

Η ανακοίνωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι θα παραιτηθεί στις 7 Ιουνίου σήμανε την έναρξη μιας σκληρής μάχης για τη διαδοχή της στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος - και στην πρωθυπουργία της χώρας.

Αυτά είναι μερικά από τα επικρατέστερα ονόματα σε μια λίστα υποψηφίων, που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Μπόρις Τζόνσον

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μ.Βρετανίας δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να αναλάβει το ανώτατο αξίωμα μετά την αποχώρηση της Μέι.

Ο Τζόνσον, με τα ανέμελα μαλλιά αλλά και με την επιδειξιομανία του, είναι από καιρό ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Βρετανίας και φαίνεται ότι έχει ισχυρή υποστήριξη από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

 

Ηταν ο βασικός ηγέτης της εκστρατείας που το 2016 έπεισε την πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο 54χρονος έχει πει ανοιχτά ότι θα επιδιώξει να αναλάβει τα ηνία των Συντηρητικών και της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι παραιτήθηκε από υπουργός λόγω της διαφωνίας του με τα σχέδια της Μέι για το Brexit.

Ντόμινικ Ράαμπ

Ο πρώην υπουργός του Brexit ποντάρει στην σταθερή υπεράσπισή του στην αποχώρηση από την ΕΕ, πιστεύοντας ότι αυτή θα τον βοηθήσει να περάσει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ.

Βρισκόταν στο τιμόνι του υπουργείου για το Brexit για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας τη θέση τον Ιούλιο και δηλώνοντας παραίτηση τον Νοέμβριο λόγω της πολιτικής ρήξης του με τη Μέι.

 

 

Ο Ράαμπ δήλωσε ότι αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο επειδή δεν επέτρεπε η συνείδησή του να υποστηρίξει τη συμφωνία που είχε κάνει η Μέι με τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο 45χρονος έχει ασκήσει έντονη κριτική στη Μέι ενώ είναι θαυμαστής της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, που είχε μια επιτυχημένη καριέρα ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο σοβαρός, «κουμπωμένος» Ράαμοπ θεωρείται από πολλούς ως ένα νεανικό ανερχόμενο αστέρι στο συντηρητικό κίνημα.

Τζέρεμι Χαντ

Ο Χαντ ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών όταν παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον. Προσπάθησε να ανεβάσει το προφίλ του, κάνοντας προκλητικές δηλώσεις για να εδραιώσει τα διαπιστευτήριά του ως αυθεντικός Brexiteer, παρά την υποστήριξη της αντίθετης πλευράς του «Remain» (σ.σ Παραμονή στην ΕΕ) κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016.

 

 

Εγινε πρωτοσέλιδο μετά την πρόσφατη διάσκεψη του κόμματος, όπου συνέκρινε την ΕΕ με τη Σοβιετική Ενωση, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων ευρωπαίων ηγετών αλλά κερδίζοντας ταυτόχρονα υποστηρικτές μεταξύ των «αντιευρωπαϊκών» μελών του κόμματός του.

Ο Χαντ, 52 ετών, έχει περάσει από μια σειρά κυβερνητικών θέσεων, συμπεριλαμβανομένης μίας θητείας ως υπουργός υγείας, και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και εκτέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.

Σατζίντ Τζαβίντ

Σε αντίθεση με πολλούς από τους ανταγωνιστές του, ο υπουργός Εσωτερικών δεν προέρχεται από την ελίτ. Είναι γιος Πακιστανών μεταναστών και ο πατέρας του εργάστηκε ως οδηγός λεωφορείου και υπεύθυνος καταστήματος.

 

Είχε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στον τραπεζικό τομέα, στην Chase Manhattan και την Deutsche Bank, πριν εισέλθει στην πολιτική, κερδίζοντας την εκλογή του στο βρετανικό κοινοβούλιο το 2010.

Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016, ήταν υπέρ του «Remain» αλλά διατήρησε αρκετά μετριοπαθή στάση αναφορικά με την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Από τότε έχει «αγκαλιάσει» τον Brexit.

Εχει ανεβάσει τους τόνους τους τελευταίους μήνες, με τη λήψη επιθετικών μέτρων για να περιορίσει την άφιξη μικρών σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες στη Μάγχη.

Αντρεα Λίντσομ

Η Λίντσομ παραιτήθηκε από τη θέση - κλειδί που κατείχε ως ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων αυτή την εβδομάδα, για να λάβει τις αποστάσεις της από τη Μέι.

Η 56χρονη αποτέλεσμα το αντίπαλο δέος της απερχόμενης πρωθυπουργού το 2016, στη γυναικεία μάχη για την ηγεσία των Συντηρητικών, όταν η θέση ήταν ακόμη ανοιχτή.

Η Λίντσομ είναι σθεναρή υποστηρίκτρια του Brexit και θεωρείται από πολλούς ότι ήταν αποτελεσματική πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης περιόδου.

Πηγή: Associated Press

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.