Header Ads

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην κόντρα ΗΠΑ-Ιραν: Ηχηρή απάντηση της Τεχεράνης στον Τραμπ

Απάντηση στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ περί «τέλους του Ιράν» σε ενδεχόμενο πόλεμο με τις ΗΠΑ, έδωσε τη Δευτέρα η Τεχεράνη, οδηγώντας την κόντρα μεταξύ των δύο χωρών σε νέα κλιμάκωση.

«Η οικονομική τρομοκρατία και οι γενοκτόνες βλάβες δεν θα τελειώσουν το Ιράν» έγραψε στο twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, χρησιμοπιώντας το hashtag «ποτέ μην απειλείς έναν Ιρανό» ενώ στην ανάρτησή του παρομοίασε τα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου με την επεκτατική πολιτική του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Τζένγκις Χαν.

Ο Ζαρίφ συνιστά, μάλιστα, στον Τραμπ να δοκιμάσει να επιδείξει σεβασμό προς την χώρα του, καθώς κάτι τέτοιο «λειτουργεί».

Το tweet αυτό έρχεται ως απάντηση στο αντίστοιχο τιτίβισμα του Τραμπ την Κυριακή, ο οποίος έγραψε: «Αν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, αυτό θα είναι το επίσημο τέλος του Ιράν. Ποτέ μην απειλήσετε ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει επιπλέον πολεμικά πλοία και αεροπλάνα στον Περσικό Κόλπο τις τελευταίες ημέρες, μαρτυρώντας την διαρκώς αυξανόμενη ένταση που υπάρχει εσχάτως μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Οι τριβές αυτές έρχονται σαν αποτέλεσμα της απόφασης του Ιράν να αναστείλει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του διεθνούς πυρηνικού διακανονισμού του 2015 και των απειλών του να επαναλάβει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η συμφωνία είχε ως στόχο να μειώσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος, αλλά οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία πέρυσι.

 (με πληροφορίες από RT, BBC

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.