Header Ads

Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Μονέ - Ξεπέρασε το «όριο» των 100 εκατ.

Πίνακας του Κλοντ Μονέ από τη σειρά με τις θημωνιές (την οποία αποτελούν συνολικά 25 έργα, εκ των οποίων μόλις οκτώ βρίσκονται σε χέρια συλλεκτών, τα υπόλοιπα είναι σε μουσεία) πωλήθηκε την Τρίτη, στη Νέα Υόρκη έναντι 110,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία που διοργανώθηκε από τον οίκο Sotheby’s.

Πρόκειται για τιμή ρεκόρ για έργο του καλλιτέχνη, καθώς «έπιασε» ένα από τα 10 υψηλότερα ποσά που έχουν καταβληθεί ποτέ σε δημοπρασία (στην τιμή περιλαμβάνεται η προμήθεια και τα έξοδα). 

Για πρώτη φορά επίσης, ένας πίνακας του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου ξεπερνάει το συμβολικό όριο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας ανήκει σε σειρά έργων που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος τον χειμώνα του 1890-1891 στο σπίτι του στο Ζιβερνί, στην Νορμανδία.

Ένας άλλος πίνακας από τις γνωστές θημωνιές του Μονέ είχε πωληθεί τον Νοέμβριο του 2016 από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s στη Νέα Υόρκη έναντι 81,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας που δημοπρατήθηκε  απεικονίζει μια θημωνιά το ηλιοβασίλεμα. 

Η δημοπρασία σύμφωνα με τους New York Times ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 λεπτά και τον πίνακα «διεκδίκησαν» έξι υποψήφιοι αγοραστές

Σημειώνεται ότι, η τιμή εκτίμησης για τον εν λόγω πίνακα ήταν 55 εκατ. δολάρια, συνεπώς, η τελική τιμή πώλησης -στο διπλάσιο- θεωρείται έκπληξη.

Κατά τον Sotheby’s, πρόκειται για τον ένατο πιο ακριβό πίνακα που έχει πωληθεί σε δημοπρασία του οίκου. 

«Θεωρούμε και πιστεύω ότι και οι άνθρωποι που θα τον βλέπουν θα συμφωνήσουν ότι είναι ακόμη πιο ωραίος πίνακας» από αυτόν που πωλήθηκε το 2016, δήλωσε ο Τζούλιαν Ντόουζ, υπεύθυνος πωλήσεων ιμπρεσιονιστών και σύγχρονης τέχνης κατά την παρουσίαση που έκανε στην δημοπρασία. «Δεν μπορεί κανείς να πάρει το βλέμμα του από αυτόν», πρόσθεσε.

Ο ιδιοκτήτης του πίνακα, ένας ανώνυμος συλλέκτης, τον απέκτησε το 1986 σε δημοπρασία στον Christie’s έναντι μόνο 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων

Το προηγούμενο ρεκόρ για πίνακα του Μονέ το κατείχε έργο του με ανθισμένα νούφαρα που πωλήθηκε τον Μάιο του 2018 από τον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης έναντι 84,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δημοπρασία «μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την αγορά των έργων του Μονέ», σημείωσε ο Ντόουζ πριν από την πώληση της Τρίτης. 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.