Header Ads

Εξι λόγοι για να εντάξουμε το σχοινάκι στην προπόνησή μας

.

Εχουμε βαρεθεί τα κλασικά είδη καρδιοναπνευστικής άσκησης και θέλουμε να κερδίσουμε τα οφέλη της; Κουραστήκαμε να τρέχουμε, να βρισκόμαστε με τις ώρες πάνω σε ένα διάδρομο, ποδήλατο ή ελλειπτικό; ΄Η μήπως η κωπηλατική φαίνεται να μην έχει ενδιαφέρον;

Οπως γράφει η Χριστίνα Βασιλειάδου, γυμνάστρια με έδρα την Χαλκίδα, σ′ αυτή την περίπτωση, το μοναδικό που μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας και πολλοί δε του δίνουν την απαραίτητη αξία, είναι το σχοινάκι. 

Ποιος δε θέλει να δει το σώμα του να γραμμώνει χωρίς να περνάει ώρες με τις κλασικές μεθόδους καρδιοαναπνευστικής άσκησης; Το σχοινάκι μπορεί να γίνει το εργαλείο που εύκολα και γρήγορα αλλά και οπουδήποτε θα μας χαρίσει την απώλεια λίπους που επιθυμούμε. Φυσικά δε λέμε να απορρίψουμε από την προπόνησή μας τα υπόλοιπα είδη καρδιοναπνευστικής άσκησης. Ομως το σχοινάκι μπορεί να καταφέρει να μας βγάλει από την μονοτονία και την ρουτίνα.

6 βασικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να εντάξουμε το σχοινάκι στην γυμναστική μας 

Καίει λίπος και λέει αντίο στις ενοχλητικές θερμίδες

Το σχοινάκι εντάσσεται στα εργαλεία της καρδιοαναπνευστικής άσκησης πράγμα που βοηθά στην μεγαλύτερη απώλεια των θερμίδων και στη μείωση του λίπους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προπόνηση μεγάλης διάρκειας ή ακόμη και σε μικρότερα σετ ή και ως διαλειμματική προπόνηση όπου μπορεί να πετύχει κανείς μεγαλύτερη ενεργοποίηση των μυών και σε βάθος χρόνου θα κάνει το σώμα μας πιο αποτελεσματικό στην καύση των θερμίδων. Μια δυνατή ένταση προπόνησης στο σχοινάκι μπορεί να μας χαρίσει απώλεια ως και 1300 θερμίδων την ώρα ενώ κατά μέσο όρο καίγεται 1 θερμίδα σε κάθε άλμα.

Αυξάνει την αθλητική απόδοση

Ενας ακόμη λόγος που το σχοινάκι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές εργαλείο προπόνησης είναι η αύξηση της αθλητικής απόδοσης. Όποιο κι αν είναι το άθλημα του καθενός είτε σε επαγγελματικό επίπεδο είτε σε ερασιτεχνικό ή ψυχαγωγικό, σίγουρα χρειάζεται συντονισμό , ευκινησία, ευλυγισία, καρδιοαναπνευστική ικανότητα, ταχύτητα, ρυθμό, οφέλη που θα τα βρούμε στην προπόνησή μας με το σχοινάκι.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που μεγάλοι αθλητές στην πυγμαχία, στο χώρο του στίβου και πολλών άλλων αθλημάτων είναι εξαιρετικοί στο σχοινάκι και το εντάσσουν στην προπόνησή τους.

Πάει παντού

Το σχοινάκι πάει παντού και χωράει παντού! Είναι εύχρηστο, δεν καταλαμβάνει χώρο και αποτελεί μια οικονομική λύση αν δε θέλουμε να πάρουμε (μαζί μας σε κάποιο ταξίδι) κάποιο όργανο αερόβιας εκγύμνασης όπως είναι το ποδήλατο ή ο διάδρομος. Ακόμη κι αν πάμε σε κάποιο επαγγελματικό ταξίδι, μπορούμε να το πάρουμε στην βαλίτσα μας και να μη χάσουμε ούτε μέρα από την προπόνησή μας. 

Βελτιώνει την καρδιαναπνευστική ικανότητα και τον συντονισμό-συγχρονισμό

Αποτελεί μια εκπληκτική αερόβια άσκηση με μαγικά οφέλη στην βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητάς μας. Η προπόνηση με σχοινάκι θα βελτιώσει την αντοχή μας, την αναπνοή μας και γενικά την υγεία της καρδιάς μας, οφέλη που θα μας βοηθήσουν και στην καθημερινότητά και την ποιότητα ζωής μας.

Επίσης βοηθάει στον συγχρονισμό και συντονισμό καθώς η κίνηση για την εκτέλεση αλμάτων σε σχοινάκι αποτελεί μια κυκλική κίνηση με σταθερό ρυθμό που καταφέρνει να συγχρονίσει τα μάτια με τα χέρια και τα πόδια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν προοδεύουν σε κάποια άσκηση ή σε κάποιο άθλημα και αιτία είναι ο συγχρονισμός και ο συντονισμός των κινήσεων . Με το σχοινάκι θα δούμε άλματα στην πρόοδό μας και θα λύσουμε και το πρόβλημα του συντονισμού.

Αύξηση Οστικής πυκνότητας

Μετά από 7 μήνες συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα άσκησης με σχοινάκι που περιλάμβανε εξάσκηση αγοριών και κοριτσιών προεφηβικής ηλικίας τα παιδιά παρουσίασαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και οστική περιεκτικότητα σε μέταλλα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και μεγαλύτερη οστική περιεκτικότητα σε μέταλλα στον αυχένα του μηριαίου οστού (Fuchs. Bauer & Snow, 2001).

Βοηθάει στη χαλάρωση

Όπως με όλες τις μορφές ασκήσεις, έτσι και με το σχοινάκι το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες ,τις λεγόμενες ορμόνες τις χαράς! Αποτέλεσμα; Να δρα ως αναλγητικό ,δίνοντας την αίσθηση της χαλάρωσης και της ευεξίας.

Ποιο σχοινάκι να διαλέξουμε;

Ένα καλό σχοινάκι είναι δύσκολο να επιλεχθεί από έναν αρχάριο. Θα φανεί περίεργο αλλά ένας αρχάριος μπορεί να μάθει πιο εύκολα να κάνει άλματα σε ένα βαρύ σχοινάκι παρά σε ένα ελαφρύ που θεωρείται πιο αγωνιστικό και για πιο προχωρημένους.

Η κατάλληλη επιλογή είναι ένα σχοινάκι που να μην αποτελείται από κολλώδη βαμβακερό υλικό, να είναι μέτριου βάρους για να υπάρχει η αίσθηση του που βρίσκεται σε κάθε περιστροφή ενώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η λαβή να είναι άνετη και να αποτελούνται από κατάλληλα επαγγελματικά ρουλεμάν που θα κάνουν την περιστροφή του πιο εύκολη και άνετη.

Η συμβουλή;;; Jump,Jump,Jump!!!

Θέλουμε να ξεφύγουμε από την ρουτίνα του αερόβιου; Ένα σχοινάκι και καλή διάθεση είναι αρκετά! Ας θυμηθούμε πώς…ένα άλμα μας μπορεί να απογειώσει την απόδοσή μας και να μας κάνει να πετύχουμε πιο εύκολα τον στόχο μας. 

ΠΗΓΗ: fmh.gr  

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.