Header Ads

Νέα πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα, «τρίζει» η εκεχειρία με την Χαμάς

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τοποθεσίες της Χαμάς στη Γάζα την Τετάρτη μετά την εκτόξευση εμπρηστικών μπαλονιών από τον παλαιστινιακό θύλακα, στις πρώτες επιθέσεις μετά την εύθραυστη εκεχειρία που τερμάτισε 11 ημέρες θανατηφόρων συγκρούσεων τον περασμένο μήνα.

Το νέο ξέσπασμα βίας αποτελεί πρόωρο τεστ για την κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, του οποίου ο αναπάντεχος συνασπισμός ανέλαβε την εξουσία την Κυριακή με τη δέσμευση να επικεντρωθεί σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και να αποφύγει ευαίσθητες πολιτικές επιλογές έναντι των Παλαιστινίων.

Η εκεχειρία, που σταμάτησε τις μάχες μεταξύ των Ισραηλινών και των μαχητών της Γάζας δεν φαίνεται να απειλείται αμέσως από τα νέα γεγονότα, με τις ολονύκτιες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να ηρεμούν το πρωί της Τετάρτης.

Δεν υπάρχουν αναφορές για απώλειες σε καμία από τις δύο πλευρές.

Η ολονύκτια βία ήλθε μετά από μια πορεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την Τρίτη από Εβραίους εθνικιστές.

Ο Ισραηλινός στρατός είπε ότι τα αεροσκάφη του επιτέθηκαν σε ένοπλες ομάδες της Χαμάς στην Πόλη της Γάζας και στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και πως είναι «έτοιμοι για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας μάχης ενόψει των συνεχιζόμενων τρομοκρατικών ενεργειών που προέρχονται από τη Γάζα».

Ο στρατός είπε ότι τα χτυπήματα ήταν η απάντηση στην εκτόξευση μπαλονιών φορτωμένων με εμπρηστικό υλικό, το οποίο - σύμφωνα με την ισραηλινή πυροσβεστική υπηρεσία - ανέφερε ότι προκάλεσε 20 πυρκαγιές σε χωράφια, σε κοινότητες κοντά στα σύνορα της Γάζας.

Ενας εκπρόσωπος της Χαμάς, επιβεβαιώνοντας τις ισραηλινές επιθέσεις, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν τη «γενναία αντίστασή τους και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τους ιερούς τόπους τους» στην Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, οι αναλυτές συνιστούν στη Χαμάς να αποφύγει τη ρίψη πυραύλων μετά την προκλητική πορεία και τις ισραηλινές επιδρομές που ακολούθησαν, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Γάζα, η οποία καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του περασμένου Μαΐου.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι πολύ εύθραυστη. Η τρέχουσα ηρεμία μπορεί να δώσει στους Αιγύπτιους την ευκαιρία να προσπαθήσουν να την ″τσιμεντοποιήσουν″», δήλωσε ο Ταλάλ Οκάλ, αναλυτής στη Γάζα.

Το Ισραηλινό Στρατιωτικό Ραδιόφωνο ανέφερε ότι το Ισραήλ είχε ενημερώσει Αιγύπτιους διαμεσολαβητές ότι η άμεση συμμετοχή της Χαμάς στην εκτόξευση μπαλονιών θα θέσει σε κίνδυνο τις μακροπρόθεσμες συνομιλίες για την εκεχειρία.

Λίγες ώρες πριν από τις νυχτερινές επιδρομές, χιλιάδες Ισραηλινοί με σημαίες συγκεντρώθηκαν γύρω από την Πύλη της Δαμασκού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και κατευθύνθηκαν στο ιερό Δυτικό Τείχος, προκαλώντας τον θυμό και την καταδίκη από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.