Header Ads

«Ήμουν παιδί το ΄21»

.

O Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» και το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»,  συνδιοργανώνουν την έκθεση ζωγραφικής «Ήμουν παιδί το ΄21» στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στους Δελφούς. Τα εγκαίνια είναι το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 και η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 3 Ιουλίου 2021.

Η έκθεση οργανώθηκε αρχικά από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης», την Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Δάφνης-Υμηττού σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Ελληνοαμερικανική Ένωση και τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού.  

Η δράση έχει ενταχθεί από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο εθνικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που συντονίζει, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων μετά την επανάσταση του 1821. 

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα μαθητών/μαθητριών  του σχολείου που έχουν θέμα την ζωή, την προετοιμασία και τους ήρωες του 1821  μέσα από τις γνώσεις που έχουν πάρει στη σχολική τους εκπαίδευση και τις εικόνες που έχουν μελετήσει από ζωγραφικά και άλλα έργα, δημιουργώντας μια αίσθηση υπερηφάνειας και τιμής για την πατρίδα τους. Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου δημιούργησαν τα ζωγραφικά έργα υπό την επίβλεψη της κας Αθανασίας Σκληρού (επιμελήτριας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης).

Επίσης στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα 38 καταξιωμένων εικαστικών και καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τη θεματική. Τα έργα αυτά οι εικαστικοί καλλιτέχνες τα παραχωρούν ανιδιοτελώς στην πινακοθήκη του σχολείου, για να εμπνέουν τους μικρούς μαθητές.  

Επιπλέον θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους που έχει σχέση με το παιδί την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο.

Ακόμη θα εκτεθούν χειροποίητες παραδοσιακές ενδυμασίες (γνήσια αντίγραφα) της Θεσπρωτίας από την δημιουργό Παναγιώτα Πάνου.

Τέλος θα εκτεθούν πρωτότυπα σχέδια ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών της Θεσπρωτίας του Γήση Παπαγεωργίου από την Συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.  

Συμμετέχουν οι εικαστικοί (με αλφαβητική σειρά): Αδαμάκης Γιάννης, Αλεξοπούλου Γιάννα, Αντζουλίδης Αντώνιος, Αντωνάκη Αλεξάνδρα, Αντωνέα Αγγελική, Αρτέμη Ζάννα, Γιγουρτάκης Γιάννης, Γκερρέρο Τζούλια, Ζούμπα Ελένη, Κανέλλου Εβίτα, Καράλη Αγγέλα, Κιπενή Θαλασσινού Κατερίνα Ευμορφία, Κοβάλσκα Πεταλίδου Μαργαρίτα, Κόνιαρης Νίκος, Κοτσορές Σωκράτης, Κουτσουμπλής Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνου Πένυ, Λαός Σταύρος, Λιάπης Αλέξανδρος, Λιούγκας Βαγγέλης, Μάντζου Σακελλαριάδου Αλεξάνδρα, Μαυρονικόλα Ματίνα, Μαχαιρίδη Ευστρατία, Μπάρα Αγγελική, Μπλούκου Βασιλική, Μπόμπορη Αγγελική, Παπαδημητρίου Γιώργος, Παπαθανάση Βγόντζα Σοφία, Παπανικολάου Ελένη, Πάστρα Μαρία, Σταμάτη Μαρία, Σταύρου Σοφία, Στελλάτου Μαρίνα, Σωτήρχος Στάθης, Τζανέλα Μαρινέλλα, Φλώρακα Φιλίππα, Χαρίτος Σωτήρης (Χαρίδημος), Χουντάλας Γιώργος.

***

Γενική οργάνωση: Δρ. Νικόλαος Ευσταθίου, Διευθυντής 5ου Δ.Σ. Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης»

Επιμελήτρια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Φίλων Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εικαστικά προγράμματα για παιδιά από τους Μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης σε ημερομηνίες που θα ορισθούν.

 Διάρκεια Έκθεσης:

19 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2021

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινές: 9.00-15.00

Σάββατο-Κυριακή: 10.00-14.00 

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Δελφοί (αίθουσα «Φρύνιχος)

τηλ. Επικ.: 22650-82731@82353 Σύλλογος Φίλων Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

 

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.