Header Ads

Μητσοτάκης: Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» υποδεικνύει την Ελλάδα του μέλλοντος

Μετά από ένα περίπατο που έκαναν στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχοντας πίσω τους τη Στοά του Αττάλου, ξεκίνησαν τις τοποθετήσεις για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία και ειδικότερα για το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το σχέδιο που εκπόνησε η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και το οποίο εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «υποδεχόμαστε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι πιστεύω η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία και η πρώτη μιας νέας εποχής». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες καθώς δικαιούται περίπου 31 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις, το συνολικό ποσό με το οποίο θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας μπορεί να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ, κάτι που σε ορίζοντα 7ετίας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξη 7%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι οι περισσότεροι πόροι θα κατευθυνθούν στην «πράσινη» και στην ψηφιακή οικονομία, ενώ τα έργα που θα γίνουν θα έχουν έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Το Σχέδιο ¨Ελλάδα 2.0¨ είναι η επόμενη μέρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες και σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση με αναφορά στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς, όπου και γίνεται η εκδήλωση. «Εδώ ήταν η έδρα της Βουλής των 500, εδώ ήταν η περιοχή των εμπορικών συναλλαγών και των δικαστηρίων. Το σημείο όπου έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που διαμόρφωσαν το ελληνικό πολιτισμό και επηρέασαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό. «Αυτές οι αξίες γεννήθηκαν εδώ για να ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Ας την κρατήσουμε στην καινούργια πορεία που τώρα ξεκινάμε».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , χρησιμοποιώντας θερμά λόγια για την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ευχαριστώντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την συμβολή του στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Έχουμε θετικά σημεία, όπως ο εμβολιασμός, η ανάκαμψη και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ στην συνέχεια μίλησε για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

 «Το πρόγραμμα μας είναι το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ», σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν ενώ ανακοίνωσε και επίσημα την έγκριση των Βρυξελλών στο Σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση. «Σήμερα με τιμή ανακοινώνω πως η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον».

Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά και ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εκταμίευση επιχορηγήσεων 17,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) την περίοδο 2021-2026», επισημαίνει η Επιτροπή, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, και προσθέτει ότι αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αναδυθεί ισχυρότερη από την πανδημία covid19.

Παράλληλα, η Επιτροπή εξέδωσε πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για τη διάθεση 17,8 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του RRF. Το Συμβούλιο θα έχει, κατά κανόνα, προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής. Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο θα επιτρέψει την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 13 % του συνολικού ποσού που θα διατεθεί στην Ελλάδα.

Αυτό που εξετάστηκε κυρίως από την Επιτροπή ήταν αν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που καθορίζονται στο σχέδιο της Ελλάδας υποστηρίζουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, αν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και αν ενισχύεται η αναπτυξιακή δυναμική, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η οικονομική και κοινωνική ελαστικότητα.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.