Header Ads

Η μάχη της οικογένειας Λι για τον έλεγχο της Samsung

Η ισχυρή οικογένεια Λι της Νότιας Κορέας είναι αντιμέτωπη με μια μάχη για τη διατήρηση του ελέγχου του Samsung Group, της μεγαλύτερης κοινοπραξίας της χώρας, μετά τον θάνατου του «πατριάρχη» και προέδρου Λι Κουν-χι.

Από τον «αστρονομικό» φόρο κληρονομιάς μέχει πιθανά εμπόδια νομικής φύσης, υπάρχουν διάφορα ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η οικογένεια καθώς επιδιώκει να διατηρήσει τον έλεγχο της «αυτοκρατορίας» που ιδρύθηκε το 1938.

Η οικογένεια αναμένεται να εστιάσει στη διατήρηση του ελέγχου του «πετραδιού του στέμματος» της κοινοπραξίας, που δεν είναι άλλο από τη Samsung Electronics- μα το συνολικό μερίδιο των μελών της οικογένειας είναι μόλις 5,8%.

Το υψηλό επίπεδο του ελέγχου τους είναι δυνατόν μόνο μέσω των μετοχών τους στη Samsung Life Insurance, που κατέχει το 8,5% του κατασκευαστή τσιπ, και στη Samsung C&T Corp, που κατέχει το 5%.

Η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων του εκλιπόντος προέδρου ήταν ένα μερίδιο 4,18% στη Samsung Electronics, αξίας περίπου 15 τρισ. γουόν, τα οποία η οικογένεια αναμένεται να κληρονομήσει στο σύνολό τους.

Το μερίδιο του «διαδόχου», Τζέι Λι, στη Samsung Electronics είναι μόλις 0,7%, μα ασκεί έλεγχο κυρίως μέσω του μεριοδίου του 17,3% στη Samsung C&T, που είναι με τη σειρά της ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη Samsung Life Insurance- μεγαλομέτοχο στη Samsung Electronics.

Αν η οικογένεια κληρονομήσει τις μετοχές του Λι, ο συνολικός φόρος υπολογίζεται στα 10 τρισ. γουόν. Μπορεί να πληρωθεί σε δόσεις. Αρχικά πρέπει να πληρωθεί το 1/6, μετά τα υπόλοιπα σε πέντε χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι οι ετήσιες πληρωμές μπορεί να υπερβαίνουν το 1 δισ. δολάρια.

Προκειμένου να πληρώσει τον φόρο, η οικογένεια μπορεί να πουλήσει τις μετοχές της στη Samsung SDS και άλλες εταιρείες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μερίσματα που φτάνουν περίπου τα 702 δισ. γουόν ετησίως από συνεργαζόμενες/ θυγατρικές της Samsung, που θα προσέθετε περίπου το 32% του ετήσιου φόρου, σύμφωνα με τον Τσόι Ναμ-κον, αναλυτή της Yuanta Securities.

Το υπόλοιπο μπορεί να καλυφθεί με δάνεια ή μερικές πωλήσεις μετοχών που διατηρούν ή θα κληρονομήσουν στη Samsung Life Insurance και τη Samsung Electronics.

«Η εικόνα είναι πως η πώληση μέρους του μεριδίου στη Samsung Electronics κατά τη διαδικασία κληρονομιάς μπορεί να είναι αναπόφευκτη» είπε ο Τζέονγκ Ντάε-ρο, αναλυτής στη Mirae Asset Daewoo Securities. Τέτοιο είδους πωλήσεις μεριδίων θα μπορούσαν να μειώσουν τον απευθείας έλεγχο της οικογένειας επί της Samsung Electronics.

Νόμοι που έχουν προταθεί οι οποίοι κάνουν δυσκολότερο για τις ασφαλιστικές εταιρείες να ελέγχουν μεγάλα μερίδα σε μη χρηματοοικονομικές συνεργαζόμενες/ θυγατρικές που σχετίζονται με τα περιουσιακά τους στοιχεία θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Samsung Life να πουλήσει μετοχές περίπου 20 δισ. δολαρίων στη Samsung Electronics, μειώνοντας έτσι τον έλεγχο της οικογένειας Λι στην εταιρεία.

Για να διασφαλιστεί πως η οικογένεια Λι θα διατηρήσει τον έλεγχο, η Samsung Life μπορεί να προσπαθήσει να πουλήσει το μερίδιό της στη Samsung C&T, που θα προκαλούσε διαδικασίες πώλησης μεριδίων και σε άλλες μονάδες για να βρεθούν τα χρήματα. Ωστόσο η ψήφιση του νόμου παραμένει κάτι αβέβαιο.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.