Header Ads

Πανδημία κορονοϊού: Ο κλοιός στενεύει για την Ευρώπη - Προειδοποίηση για "συστηματικά lockdown"

Πράγα, Τσεχία.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται πολλές χώρες της Ευρώπης καταγράφοντας το τελευταίο 24ωρο και νέα ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και θανάτων, με τις κυβερνήσεις να απευθύνουν δραματικές προειδοποιήσεις και εκκλήσεις για την τήρηση των μέτρων. 

Από τις περίπου 459.000 μολύνσεις που αναφέρθηκαν παγκοσμίως περισσότερες από 223.000 ήταν στην Ευρώπη και αντίστοιχα από τους 7.026 θανάτους οι 2.755 ήταν σε ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λίστα των 10 χωρών με τις χώρες που αναφέρουν τα περισσότερα νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, οι επτά είναι ευρωπαϊκές. 

WorldMeter

 

Προειδοποίηση για συστηματικά lockdown

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, τονίζει πως η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ″σοβαρή και ανησυχητική” και η ΕΕ θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική όσον αφορά την εξέταση, την ιχνηλάτηση, τα εμβόλια και τις πολιτικές για καραντίνα. ”Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αναχαίτιση (του νέου κορονοϊού) πριν από την μετάδοσή του από τον έναν πολίτη στον άλλο. Χρειαζόμαστε σθεναρό προγραμματισμό, ειδάλλως θα έχουμε συστηματικά lockdown τους ερχόμενους μήνες”, σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Επίσης χρειάζεται συντονισμός για να περιοριστούν ”οι αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες” της πανδημίας της COVID-19, απαντά σε ερώτηση που του έγινε για το αν υπάρχει φόβος για ένα κύμα κοινωνικής αναταραχής στην Ευρώπη.

Ο Μισέλ προσθέτει επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη όταν θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια κατά της COVID-19. ”Δεν θα είναι εύκολη η διαχείριση αυτής της φάσης”, υπογραμμίζει.

Κολονία, Γερμανία. 

 

Σημειώνεται πως σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φθάσει πλέον τα 44.322.719, οι νεκροί ανέχονται σε 1.173.189 ενώ έχουν αναρρώσει 32.486.703 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 80.166  είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.  Τονίζεται πως ο αριθμός αυτός αυξάνει διαρκώς μετά από μια μακρά περίοδο που ήταν σχετικά σταθερός και σαφώς πολύ χαμηλότερος.  Ενώ πρώτες χώρες σε αριθμό νέων κρουσμάτων παραμένουν οι ΗΠΑ και Ινδία με περισσότερα από 75.000 και περίπου 43.000 αντίστοιχα το τελευταίο 24ωρο, κατά το οποίοι οι νεκροί ανήλθαν σε 1.039 και 519. 

 

Μαδρίτη, Ισπανία. 

 

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Στη Γερμανία καταγράφηκαν 13.161 νέα κρούσματα - κοντά στο ρεκόρ των 13.476 που αναφέρθηκε πριν λίγα 24ωρα και ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από τα μέσα Μαϊου, φθάνοντας τους 81. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλει να υπάρξει συμφωνία κατά τη σύσκεψη που έχει σήμερα με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων για να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορονοϊού, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, όπως γράφει η Bild. Το σχετικό σχέδιο απόφασης προβλέπει επίσης λουκέτο σε: γυμναστήρια, καζίνο και  κινηματογράφούς, θέατρα, όπερες και αίθουσες συναυλιών, αλλά προβλέπει να επιτρέπεται στα καταστήματα να μένουν ανοιχτά αν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και περιοριστεί ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να δέχονται. Στους πολίτες θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνον μαζί με μέλη της οικογένειάς τους και άλλης μιας οικογένειας. 

Παρίσι, Γαλλία.

 

Στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκε ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων επίσης από την έναρξη της πανδημίας, 21.994 και επίσης ο υψηλότερος αριθμός νεκρών, 221, από τα μέσα Μαϊου. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκαν 22.885 νέα κρούσματα (με ρεκόρ τα 26.684 στις 21 Οκτωβρίου) και ακόμη 367 θάνατοι ενώ κοντά στα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών κινήθηκαν και τα κρούσματα στην Ισπανία με 18.418 κρούσματα και 267 θανάτους.  

Η Ρωσία ανέφερε επίσης τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από την έναρξη της πανδημίας, φθάνοντας τους 345 ενώ και οι νέες μολύνσεις κυμάνθηκαν στο ίδιο επίπεδο με ρεκόρ των τελευταίων ημερών φθάνοντας τις 16.202. 

Απόλυτο ρεκόρ κρουσμάτων και την Πολωνία με ακόμη 18.820 το τελευταίο 24ωρο, κατά το οποίο και ο αριθμός των θανάτων στα ύψη με 236. 

Τους υψηλότερους αριθμούς μολύνσεων και θανάτων σε 24ωρη βάση, επίσης από την έναρξη της πανδημίας ανέφεραν οι αρχές στην Τσεχία, καθώς έφτασαν 15.663 και 182 αντίστοιχα. 

Στα ύψη και τα κρούσματα στο Βέλγιο με ακόμη 13.571 και 139 θανάτους, επίσης ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τα τέλη Μαϊου ενώ στην Ολλανδία καταγράφηκε επίσης ρεκόρ κρουσμάτων με 10.292 σε ένα 24ωρο ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 70-αριθμός που είχε να αναφερθεί στη χώρα από τις αρχές Μαϊου. 

Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Στη Γαλλία με 33.417 νέα κρούσματα και 523 νεκρούς σε μια ημέρα (αριθμός ρεκόρ από τα μέσα Μαϊου) η κατάσταση φαίνεται να είναι στο ”κόκκινο” ενώ ο καθηγητής Φιλίπ Ζουβέν, του νοσοκομείου του Παρισιού Georges-Pompidou δηλώνει πως θα πρέπει να γίνει ένα νέο lockdown σε εθνικό επίπεδο για να αναχαιτίσει η διασπορά του Sars-Cov 2. ”Πρέπει να το κάνουμε” ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης ενώ απόψε ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται αν απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα, έπειτα από σειρά συναντήσεων που είχε για την επανεξέταση της κατάστασης της επιδημίας στη Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται μάλιστα να εξετάζει την επιβολή εκ νέου καραντίνας σε εθνικό επίπεδο από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, σύμφωνα με το δίκτυο BFM TV, η οποία θα είναι ωστόσο πιο ευέλικτη από το lockdown δύο μηνών που είχε επιβληθεί από τα μέσα Μαρτίου. Στη χώρα έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, για δύο εβδομάδες, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τη διασπορά του ιού.

Σουηδία. 

 

Στη Σουηδία αν και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 5.949 κρούσματα το απόλυτο ρεκόρ της προηγούμενης μέρας με 17,440 προκαλεί μεγάλο προβληματισμό με τον διεθνή Τύπο να εστιάζει ξανά στην πολιτική της χώρας που δεν επιβάλλει ιδιαίτερους περιορισμούς για την αναχαίτιση εξάπλωσης του ιού. Η σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας τονίζει πάντως πως την άνοιξη, όταν η εξάπλωση του κορονοϊού βρισκόταν στην κορύφωση, τα κρούσματα ήταν πιθανότατα  πολύ περισσότερα, αλλά δεν καταγράφονταν λόγω της έλλειψης τεστ. Οι εστίες που εντοπίζονται σε κάποιες περιοχές ωθούν πάντως τις αρχές να απευθύνουν πιο αυστηρές συστάσεις για τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, όπως στη Σκόνε ενώ όπως και στην Ουψάλα γίνονται επίσης συστάσεις για αποφυγή, κατά το δυνατόν, της χρήσης ΜΜΜ και των στενών επαφών με άτομα πέραν του νοικοκυριού. Ο Άντερς Τεγνέλ, κορυφαίος σουηδός επιδημιολόγος, σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων αρχίζει να θέτει υπό πίεση το σύστημα υγείας. «Βλέπουμε μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση κάθε εβδομάδα του αριθμού των ασθενών οι οποίοι εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας» (ΜΕΘ), ανέφερε. «Και στη Σουηδία, αρχίζουμε να φθάνουμε σε κρίσιμο σημείο». 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.