Header Ads

Οι κινήσεις του «Όρουτς Ρέις»: Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις κοντά στο Καστελλόριζο

Σε απόσταση περίπου 60 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο, με νοτιοδυτική πορεία προς το δυτικότερο άκρο της περιοχής της παράνομης Navtex, βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Όρουτς Ρέις», σύμφωνα με την ΕΡΤ. Όπως αναφέρθηκε, κατά τον πλου του προσέγγισε στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων από τη Στρογγύλη και στα 14 ναυτικά μίλια από τη Μεγίστη. Σημειώνεται πως το βορειότερο τμήμα της παράνομης τουρκικής Navtex φτάνει μέχρι και τα 6,5 ναυτικά μίλια.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή, με το ΠΝ να έχει ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει προβεί και σε άλλες προκλήσεις τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων και με χάρτη που υποτίθεται πως «οριοθετεί» την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στα όρια της υποτιθέμενης «γαλάζιας πατρίδας» των Τούρκων. Η Ελλάδα ανέκαθεν απέρριπτε τον συγκεκριμένο χάρτη, τον οποίο οι Τούρκοι είχαν εκδώσει από το 1988.

Το ΥΠΕΞ καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες, τονίζοντας πως θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και προσκρούουν στη διεθνή νομιμότητα. Από τη δική του πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίστηκε πως η Τουρκία κινείται «με βάση τους στόχους της κι όχι προς τα εκεί που τη σπρώχνουν οι άλλοι».

Ο καταληκτικός ορίζοντας που έχει θέσει η ΕΕ προς την Τουρκία είναι ο Δεκέμβριος, ωστόσο υπάρχει και έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσα στο Νοέμβριο που φαίνεται ότι δρομολογείται, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.