Header Ads

Ολοταχώς για Brexit: Μεγάλη νίκη Τζόνσον, ιστορική ήττα Εργατικών, παραιτείται ο Κόρμπιν

Ο Μπόρις Τζόνσον στο αρχηγείο των Συντηρητικών, πανευτυχής μετά την νίκη του.

Καθ΄οδόν για ισχυρή πλειοψηφία άνω των 70 εδρών βρίσκονται οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον, πετυχαίνοντας μία μεγάλη νίκη που ξανασχεδιάζει τον χάρτη της Βρετανικής πολιτικής και στρώνει το έδαφος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιανουάριο. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του BBC κι ενώ έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα στα δύο τρίτα των εδρών του Βρετανικού Κοινοβουλίου, οι Συντηρητικοί προβλέπεται να κερδίσουν 362 έδρες, έναντι 199 των Εργατικών. Είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία που εξασφαλίζουν οι Τόρις από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1987.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ως ”ισχυρή εντολή για να προχωρήσει το Brexit”, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος, μετά την ”πολύ απογοητευτική βραδιά”.

Η ροή των αποτελεσμάτων δείχνει ριζική ανακατάταξη του πολιτικού χάρτη της Βρετανίας, καθώς οι Συντηρητικοί κερδίζουν δεκάδες έδρες των Εργατικών στον βιομηχανικό βορά, γκρεμίζοντας παραδοσιακά ”κάστρα” που άντεξαν επί πολλές δεκαετίες.

Είναι μία μεγάλη δικαίωση για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, παρά τις αλλεπάλληλες ήττες του στο Κοινοβούλιο, τις νομικές τρικλοποδιές και τις αντιδράσεις, κατάφερε να ανατρέψει τις προβλέψεις και να ισχυροποιήσει την θέση του για να οδηγήσει την Βρετανία στην πιο σημαντική μετάβασή της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.