Header Ads


ΓΛΙΤΩΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

Συγκρίνετε τις τιμές ΟΛΩΝ των παρόχων ρεύματος και βρείτε το καλύτερο!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Πέθανε ο Γάλλος σεφ Αντρέ Νταγκάν - Ποιο ήταν το πιάτο που τον έκανε διάσημο

Ο Αντρέ Νταγκάν,  ο Γάλλος σεφ που έβαλε την επαρχία της Γασκώνης (στη νοτιοδυτική Γαλλία) στον γαστρονομικό χάρτη και έκανε τη συνταγή του με ψητό στήθος πάπιας ένα από τα διασημότερα πιάτα στη Γαλλία, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο. 

Ο Νταγκάν κατάφερε να κάνει διάσημη την κουζίνα του ξενοδοχείου που ήταν στην ιδιοκτησία της οικογένειας του, όταν το 1960 κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin (σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μία μικρή κωμόπολη 25.000 κατοίκων). 

Απόγονος σεφ και ξενοδόχων -ο πατέρας του Άλμπερτ ήταν διάσημος σεφ- ο Αντρέ Νταγκάν ανέλαβε την κουζίνα του Hôtel de France το 1959, κάνοντας σχεδόν αμέσως μία τολμηρή γαστρονομική πρόταση. Μέχρι τότε το στήθος πάπιας χρησιμοποιούνταν ως κονφί (όρος που αναφέρεται στον τρόπο προετοιμασίας και συντήρησης μιας πρώτης ύλης, ωμής ή μαγειρεμένης, με τη βοήθεια λίπους, αλατιού ή ζάχαρης). Όμως, ο Γάλλος σεφ αντιμετώπισε το στήθος πάπιας όπως μία μπριζόλα. Στο μενού δε, το ανέφερε ως «ψητό κόκκινο κρέας» και οι πελάτες νόμιζαν ότι επρόκειτο για βοδινό.

Η «είδηση» για το νέο πιάτο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο όταν ανταποκριτής των New York Times αφιέρωσε σχετικό άρθρο στην πρώτη σελίδα του ένθετου για τα ταξίδια. Το πιάτο έγινε αμέσως κλασικό και παραμένει. 

Δεν ήταν η μοναδική καινοτομία που εισήγαγε ο Νταγκάν, ο οποίος το 1970 κέρδισε και δεύτερο αστέρι Michelin, βάζοντας τη γενέτειρα του στον χάρτη κάθε ταξιδιώτη με γαστρονομικές ανησυχίες. 

Ακόμη και για τον Σαρλ Ντε Γκολ είχε μαγειρέψει ο Νταγκάν, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στον Νότο της Γαλλίας, έκανε στάση για να γευματίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του Νταγκάν, Άους. Ο νεαρός ακόμη Αντρέ, που υπηρετούσε τη θητεία του, εκλήθη προκειμένου να μαγειρέψει για τον πρόεδρο. 

Με πληροφορίες από New York Times 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.