Header Ads

Έρευνα: Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζεις

Odda city houses in Norway Landscape foggy mountains and water reflection

Εκατομμύρια χώρες στον κόσμο για να ζήσει κάνεις, αλλά ποιες είναι οι ιδανικές για μια καλύτερη ζωή;

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Legatum το 2018, η Νορβηγία είναι η καλύτερη χώρα για να ζήσει κανείς σήμερα. Ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Δανία και η Σουηδία.

Τι κάνει μια χώρα ιδανική;
Το Ινστιτούτο ανέλυσε δεδομένα όπως η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, η προσωπική ελευθερία, η υγεία, η εκπαίδευση, ο πλούτος, η ποιότητα ζωής και η προσωπική ευεξία.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τις 10 πρώτες χώρες που βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας, αλλά και τους λόγους για την ένταξή τους.

10. Ιρλανδία

Η Ιρλανδία είναι ένα μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης, δυτικά από τη Μεγάλη Βρετανία.Η χώρα κατατάσσεται συνήθως μεταξύ των θέσεων 10 και 15 λόγω των εκπαιδευτικών ευκαιριών, προσωπικής ελευθερίας και ασφάλειας στη χώρα. Η Ιρλανδία διαθέτει υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ ( Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ή ΑΕΠ) (αγγλ. Gross Domestic Product - GDP) αποτελεί το κυριότερο μακροοικονομικό μέγεθος. Ορίζεται ως η συνολική αγοραία αξία όλων των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα στη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου) και είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους.

9. Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι μια σχετικά μικρή χώρα που βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη. Με πάνω από 16,5 εκατομμύρια άτομα, η Ολλανδία είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο, αλλά διαθέτει καλή κυβέρνηση και είναι απαλλαγμένη από τη διαφθορά. Διαθέτει ακόμη ένα πολύ ισχυρό σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

8. Καναδάς

Η μόνη χώρα της Βόρειας Αμερικής σε αυτόν τον κατάλογο. Ο Καναδάς κερδίζει πολλούς πόντους για την κυβέρνηση και τον υψηλό βαθμό ατομικής ελευθερίας. Όπως και η Αυστραλία, ο Καναδάς είναι μια χώρα υψηλού εισοδήματος με υψηλό βαθμό πολιτικής σταθερότητας και ποιότητας ζωής. Το μέσο προσδόκιμο ζωής στον Καναδά είναι πάνω από 82 χρόνια.

7. Ηνωμένο Βασίλειο

Βρίσκεται στη Βορειοδυτική Ευρώπη και στην πραγματικότητα αποτελέιται από τη Βόρεια Ιρλανδία, την Σκωτία, την Ουαλία και την Αγγλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο υποδομών για την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση. Το μέσο προσδόκιμο ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 81,60 έτη. Μια σχετική έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης και το υψηλό κόστος των ακινήτων, είναι τα δύο πράγματα που εμποδίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο να βρεθεί πιο πάνω στην κατάταξη.

6. Σουηδία

Η Σουηδία βρισκόταν επί 3 χρονιές (2010,2011,2012) στην πρώτη θέση της κατάταξης και τα τελευταλια χρόνια έπεσε στην 6η θέση. Παρόλα αυτά οι Σουηδοί εξακολουθούν να έχουν από τις πιο ποιοτικές ζωές στον κόσμο, με πολύ καλή πρόσβαση σε άριστη ποιότητα εκπαίδευσης και υπηρεσίες υγείας.

5. Δανία

Η Δανία είναι μια σκανδιναβική χώρα που συχνά ακούγεται για την υψηλή ποιότητα ζωής της. Ένα ισχυρό κοινωνικό σύστημα και τα εξαιρετικά μέσα μαζικής μεταφοράς είναι μόνο δύο από τα καλύτερες υπηρεσίες που προσφέρει η Δανία. Η χώρα συχνά κατατάσσεται και στις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου.

4. Ελβετία

Η Ελβετία είναι μια σχετικά μικρή χώρα και ορεινή. Κατατάσσεται σταθερά ανάμεσα στις καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζήσει κανείς. Η υψηλή οικονομία της προσφέρει στους πολίτες της ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον πλανήτη. Εκτός αυτού, οι Ελβετοί απολαμβάνουν ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας και εκπαίδευσης.

3. Φινλανδία

Η Φινλανδία γενικά βρσίκεται πολύ ψηλά σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής. Αυτό οφείλεται κυρίως σε ακόμα μεγαλύτερες βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, καθώς και στους τομείς της διακυβέρνησης και της προσωπικής ελευθερίας. Αν και το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε ελαφρώς στη Φινλανδία τα τελευταία χρόνια, η χώρα παραμένει απίστευτα ευημερούσα. Η Φινλανδία απολαμβάνει επίσης έναν πολύ υψηλό βαθμό ελευθερίας του Τύπου και ένα πολύ μικρό χάσμα μεταξύ των φύλων.

2. Νέα Ζηλανδία

New Zealand.

Βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο με 4,8 εκατομμύρια κατοίκους που απολαμβάνουν εκπληκτικά υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης, οικονομικών ευκαιριών, ελευθερίας, διακυβέρνησης και πολλά άλλα. Τα τελευταία χρόνια, η ευημερία στην Νέα Ζηλανδία αυξάνεται σταθερά, παράλληλα με την ποιότητα της ζωής.

1. Νορβηγία

Ως μία από τις πλουσιότερες και λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, οι Νορβηγοί βιώνουν μια εξαιρετικά υψηλή ποιότητα ζωής. Χάρη σε μια ισχυρή υποδομή κοινωνικών υπηρεσιών, η Νορβηγία κατατάσσεται πρώτη σχεδόν ότι αφορά την ποιότητα ζωής σε μια χώρα, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης, της διακυβέρνησης και της ελευθερίας. Η Νορβηγία επίσης κατατάσσεται σταθερά ως μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου.

πηγή: worldatlas

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.