Header Ads

Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ δεν θα συμμετέχει στις ακροάσεις για την παραπομπή του

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε την Κυριακή ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι δικηγόροι του δεν θα λάβουν μέρος στις ακροάσεις που πραγματοποιούνται από την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια «δεν παρέχει στον πρόεδρο κανένα δείγμα δίκαιης διαδικασίας»

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Πατ Σιπόλλον, έγραψε στους Δημοκρατικούς ηγέτες να απορρίψουν την επερχόμενη ακρόαση ως «ιδιαίτερα μεροληπτική», λέγοντας ότι η διαδικασία θα ήταν άδικη για τον Τραμπ και θα παραβίαζε «όλα τα παρελθοντικά ιστορικά δεδικασμένα».

Αρνείται τα περί συμφωνίας με τον Τραμπ ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι

«Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ακρόαση ενώ οι μάρτυρες δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί και ενώ παραμένει ασαφές αν η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων θα προσφέρει στον Πρόεδρο μια δίκαιη διαδικασία μέσω πρόσθετων ακροάσεων», γράφει ο Σιπόλλον, σε μια επιστολή πέντε σελίδων, που εστάλη στον πρόεδρο της επιτροπής, Τζέρρυ Νάντλερ. «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, δεν σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε στην ακρόαση της Τετάρτης», διευκρίνισε.

Οι βουλευτές της επιτροπής σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους ακρόαση την Τετάρτη, η οποία θα αποτελείται κατά μεγάλο μέρος από συζητήσεις με συνταγματικούς μελετητές και καθηγητές που ειδικεύονται στη διαδικασία παραπομπής.

Ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε τη συμμετοχή σε μελλοντικές ακροάσεις και δήλωσε ότι θα απαντήσει ξεχωριστά για το θέμα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Νάντλερ είχε προσφέρει στον Τραμπ ή τους δικηγόρους του την ευκαιρία να συμμετάσχει στις ακροάσεις την Παρασκευή, λέγοντας ότι ήταν δικαίωμα του προέδρου να αντικρούσει τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του και να ζητήσει από τους δικούς του μάρτυρες να εμφανιστούν.

«Βασικά, ο πρόεδρος έχει την εξής επιλογή: μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να εκπροσωπηθεί στις ακροάσεις κατά της μομφής, ή μπορεί να σταματήσει να διαμαρτύρεται για τη διαδικασία» ανέφερε ο Νάντλερ.

Ο Τραμπ αρνείται σε μεγάλο βαθμό να συνεργαστεί με την έρευνα και ο Λευκός Οίκος έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συμμετάσχει.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης αναμένεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις ακροαματικές διαδικασίες παραπομπής αυτή την εβδομάδα, αφού η Επιτροπή Πληροφοριών ανέλαβε σε μεγάλο βαθμό τα ηνία κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, εξετάζοντας νυν και πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης για να διαπιστώσει αν ο Τραμπ ενήργησε εσφαλμένα όταν πίεσε τον ηγέτη της Ουκρανίας να διερευνήσει τον πολιτικό αντίπαλό του, τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ.

Οι αξιωματούχοι κατέθεσαν τόσο ιδιωτικά όσο και δημοσίως ότι ο Τραμπ διεξήγαγε μια ξεκάθαρη εκστρατεία για μια «χάρη με αντάλλαγμα μια άλλη χάρη», ζητώντας από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ανοίξει τις έρευνες για τους Μπάιντεν, με αντάλλαγμα την αποδέσμευση περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια και μια επίσκεψη στο Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ έχει σε μεγάλο βαθμό αρνηθεί ότι έκανε κάτι ανάρμοστο, χαρακτηρίζοντας το επίμαχο τηλεφώνημα ως «τέλειο» και κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για την απόπειρα ανατροπής των εκλογών του 2016. Οι Ρεπουμπλικανοί σύμμαχοί του τον υπερασπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε όλη αυτή τη δοκιμασία.

Το Politico σημειώνει ότι η άρνηση του Λευκού Οίκου να συμμετάσχει αυτή την εβδομάδα στην ακρόαση μπορεί να υποδηλώνει ότι ο Τραμπ έχει ακούσει τους συμμάχους του, που ανησυχούν ότι οποιαδήποτε συμμετοχή θα μπορούσε να επικυρώσει τη διαδικασία παραπομπής, την οποία έχουν προσπαθήσει σε μεγάλο βαθμό να υποβαθμίσουν. Οι σύμμαχοι του προέδρου στο Κογκρέσο, που συμμετέχουν στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν τις ακροάσεις αυτής της εβδομάδας για να υπερασπιστούν για μία ακόμη φορά τον Τραμπ.

Nick Visser
Από το Blogger.