Header Ads

Δύσκολο στοίχημα για το ΥΠΟΙΚ: 557 εκατ ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής

Στην αύξηση των εσόδων από φόρους και εισφορές οι οποίες όμως δεν θα προκύψουν από αυξήσεις των φορολογικών βαρών που καλούνται κάθε χρόνο να σηκώσουν οι φορολογούμενοι, αλλά από την αποκάλυψη αφορολόγητων εισοδημάτων, ποντάρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Το υπουργείο Οικονομικών με την κατάθεση του προϋπολογισμού έβαλε ένα μεγάλο και δύσκολο στοίχημα, ανεβάζοντας τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά. Τα 557 εκατ ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής τα οποία προσδοκά να φέρει στα ταμεία είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος. 

Το στοίχημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο από τη στιγμή που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν κατάφερε όχι απλά να επιτύχει τους στόχους που είχε βάλει για τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή, αλλά ούτε να τα προσεγγίσει. Το πρόβλημα ήταν πάντα διπλό, καθώς από τη μία οι στόχοι που έθεταν διαχρονικά τα οικονομικά επιτελεία ήταν ιδιαίτερα υψηλά, ενώ ταυτόχρονα διαχρονικά αποδείχτηκε οτι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν κερδίζεται εύκολα. 

Με βάση αυτή την εμπειρία η ηγεσία του υπουργείου δεν ρίχνει το βάρος μόνο στα αποτελέσματα που φέρνουν οι έλεγχοι από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρεί να κλείσει ορισμένα από τα παράθυρα των συναλλαγών οι οποίες δεν δηλώνονται. 

Βασικός στόχος είναι να αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών που θα εκδοθούν φορολογικά παραστατικά εξαιτίας τους υποχρεωτικού 30% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα κάνουν από το 2020 οι φορολογούμενοι. Οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι οτι η αύξηση του ποσοστού από 20% που είναι φέτος σε 30% για όλους από το 2020 θα αυξήσει τις συναλλαγές που θα περνάνε υποχρεωτικά από τις τράπεζες τουλάχιστον κατά 6δισ ευρώ. 

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση της φορολογητέας ύλης η οποία θα αγγίξει τα 2δισ ευρώ. Προφανώς βέβαια και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι το μέτρο θα επιτύχει τα μέγιστα ή ότι όσοι φοροδιαφεύγουν δεν θα βρουν καινούργιους τρόπους προκειμένου να καλύψουν τη «χασούρα» από το υποχρεωτικό 30% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

Για αυτό το λόγο άλλωστε η εφορία προωθεί το σύστημα των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης προκειμένου να είναι εφικτή η διασταύρωση όλων των στοιχείων και των συναλλαγών μιας επιχείρησης ή ενός ελεύθερου επαγγελματία. Με αυτό τον τρόπο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί από τη μια να εντοπίσει τις παράνομες συναλλαγές και από την άλλη να επισπεύσει τις επιστροφές φόρων και ΦΠΑ που δικαιούνται όσοι είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. 

Ταυτόχρονα, η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα οδηγήσει στην αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, ενώ παράλληλα θα απαλλάξει επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες από την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών.

Αλέξανδρος Κλώσσας
Από το Blogger.