Header Ads

Τίγρης στην Ινδία περπατά 1.300 χλμ αναζητώντας τροφή και ταίρι

Μια μοναχική τίγρης στην Ινδία περπάτησε σε διάστημα περίπου πέντε μηνών περίπου 1.300 χιλιόμετρα αναζητώντας τροφή, ένα νέο μέρος για ζήσει και σύντροφο για να ζευγαρώσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κανένα μεγάλο αιλουροειδές δεν έχει ταξιδέψει τόσο μακριά με γραμμική κατεύθυνση. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς η μόλις 2,5 ετών τίγρης που φέρει ειδικό κολάρο εντοπισμού, εγκατέλειψε το καταφύγιο άγριων ζώων στην Μαχαράστρα όπου ζούσε, τον περασμένο Ιούνιο. 

Στο μακρύ ταξίδι της διέσχισε φάρμες, αυτοκινητόδρομους, μέχρι που πέρασε και σε γειτονικό κρατίδιο ενώ αρκετές φορές φάνηκε να είναι χαμένη και να πηγαίνει μπρος - πίσω. 

Μέχρι στιγμής κατά τις επαφές της με ανθρώπους έχει καταγραφεί μόνο ένα  περιστατικό κατά το οποίο τραυμάτισε ελαφρά ένα άτομο αλλά όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του BBC το όλο περιστατικό χαρακτηρίζεται ως ατύχημα και όχι ως εσκεμμένη επίθεση από το ζώο, αφού ο άνδρας τρόμαξε την τίγρη στο χώρο όπου αναπαυόταν. 

 

Το ειδικό κολάρο τοποθετήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και για αρκετό καιρό η τίγρης συνέχισε να τριγυρίζει στο δάσος μέχρι την εμφάνιση των μουσώνων αναζητώντας κατάλληλη περιοχή για να εγκατασταθεί. 

Τον Ιούνιο το ζώο εγκατέλειψε το καταφύγιο και έκτοτε πραγματοποιεί ένα μακρύ ταξίδι διασχίζοντας επτά περιοχές της Πολιτείας Μαχαράστρα και της γειτονικής Ταλανγκάνα. Το Σαββατοκύριακο εντοπίστηκε  σε ένα άλλο καταφύγιο στην πρώτη Πολιτεία. 

Το ταξίδι της τίγρης παρακολουθείται μέσω GPS και ελέγχεται το σήμα ανά μια ώρα και μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί η παρουσία της σε 5.000 σημεία. 

«Η τίγρης πιθανότατα αναζητά μια νέα περιοχή για εγκατάσταση, τροφή και σύντροφο. Οι περισσότερες πιθανές περιοχές εγκατάστασης στην Ινδία είναι πυκνοκατοικημένες και οι τίγρεις καλούνται να αναζητούν επί μακρόν το ιδανικό μέρος», εξηγεί στο BBC ο δρ. Μπιλάλ Χαμπίμπ, βιολόγος στο Ινστιτούτο Άγριας Ζωής στην Ινδία. 

H τίγρης κρύβεται κατά τη διάρκεια μέρας και ταξιδεύει τη νύχτα ενώ επιτίθεται και σκοτώνει αγριογούρουνα και βοοειδή.   

Η τίγρης φέρει την κωδική ονομασία C1 και ήταν μια εκ των τριών, μικρών αρσενικών που έφερε στη ζωή η T1 που ζούσε στο καταφύγιο άγρια ζωής Τάιπσγουόρ που φιλοξενεί συνολικά 10 τίγρεις στην πολιτεία Μαχαράστρα.

 

Επίσης επιβεβαίωσε το ατύχημα με τον πολίτη που τρόμαξε το ζώο αλλά διαβεβαιώνει πως δεν έχει υπάρξει καμία σοβαρή επίθεση σε άνθρωπο από την τίγρη ή το αντίθετο, όπως τόσο συχνά συνηθίζεται την Ινδία. 

Ωστόσο αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να απαιτηθεί να  λένε ότι η τίγρη μπορεί να χρειαστεί να «συλληφθεί» και να μεταφερθεί στο πλησιέστερο δάσος για να «αποφύγει πιθανό ατυχήματα». Επίσης φοβούνται ότι θα χάσουν την επικοινωνία με το ζώο στο εγγύς μέλλον, καθώς η μπαταρία του ειδικού κολάρου που φέρει είναι πλέον στο 20%. 

Οι αριθμοί των τίγρεων έχουν αυξηθεί στην Ινδία, αλλά οι περιοχές στις οποίες μπορούν να ζήσουν έχουν συρρικνωθεί δραματικά ενώ τα διαθέσιμα θηράματα έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά. Για κάθε μια τίγρη απαιτείται ένας αριθμός 500 ζώων- θηραμάτων στην επικράτειά της για να εξασφαλίσει μια «τράπεζα τροφίμων». 

Πηγή: BBC

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.