Header Ads

Ένα χρόνο αργότερα η οικογένεια του Ζακ ζητά δικαιοσύνη - Αίτημα στην Εισαγγελία

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018, γίναμε όλοι μάρτυρες της άγριας και σε δημόσια θέα δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, στην Ομόνοια. Μετά από τον άγριο –και μοιραίο- ξυλοδαρμό του από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος και αστυνομικούς, άφησε την τελευταία του πνοή στο ασθενοφόρο. Ήταν 33 ετών.  

Διαβάστε επίσης το συγκλονιστικό άρθρο της μητέρας του Ζακ, Ελένης Κωστοπούλου, στη HuffPost.

 

Με αφορμή την  συμπλήρωση ενός χρόνους από το τραγικό συμβάν, η οικογένεια του Ζακ εξέδωσε ανακοίνωση για τη δικαιοσύνη που δεν έχει ακόμη αποδοθεί. 

Η ανακριτική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί από τον Απρίλιο του 2019 και από τις 14 Ιουνίου η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα για μελέτη.  Έκτοτε δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης, ενώ οι κατηγορούμενοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, αρθρώνοντας συχνά προκλητικό και υβριστικό λόγο εις βάρος του θύματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Και συνεχίζουν: «Πρόκειται για μια υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, καθώς αποτέλεσε πλήγμα για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Η αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος προϋποθέτει τη δικαστική προτεραιοποίηση της και τη διεξαγωγή μιας διαφανούς και δίκαιης δίκης».

Όπως τονίζει η οικογένεια, η βίαιη θανάτωση του Ζακ Κωστόπουλου προκάλεσε τεράστιο πόνο στην οικογένεια του, στους φίλους του και συνολικά στο κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του οποίου υπήρξε ενεργό μέλος. Παράλληλα, συνεχίζουν, «προκάλεσε αγανάκτηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο που οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν τη δικογραφία και την αμετανόητη σκληρότητα που επέδειξαν οι δράστες». Αυτή τη στιγμή, θυμίζουν, είναι σε εξέλιξη μια παγκόσμια καμπάνια με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για αυτόν το βάρβαρο θάνατο.

Αίτημα στην Εισαγγελία

Η οικογένεια ανακοινώνει επίσης ότι υπέβαλλε σήμερα εγγράφως αίτημα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, ζητώντας να προσδιοριστεί η δίκη κατά των κατηγορουμένων, τονίζοντας ότι «η απόδοση δικαιοσύνης αποκτά ουσιαστική σημασία όταν γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα από την τέλεση της αξιόποινης πράξης, ώστε να μην εμπεδώνονται μηνύματα ατιμωρησίας και να λειτουργεί αποτρεπτικά για βίαιες και εγκληματικές συμπεριφορές».  

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.