Header Ads

Αίγυπτος: 15 φερόμενοι ως τζιχαντιστές νεκροί σε επιχείρηση στο Σινά

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 15 φερόμενους ως τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο Σινά (βορειοανατολική Αίγυπτος), θέατρο ένοπλης εξέγερσης ισλαμιστών και τζιχαντιστών επί χρόνια, γνωστοποίησε την Κυριακή το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Τρομοκρατικά στοιχεία» κρύβονταν σε αγρόκτημα στην Αλ Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βορείου Σινά, κι όταν προσέγγισαν δυνάμεις ασφαλείας «οι τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ, αναγκάζοντας τους άνδρες μας να ανταποδώσουν, γεγονός που οδήγησε στον θάνατο 15 ανθρώπων», κατά το δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Οι τζιχαντιστές «προετοίμαζαν εχθρικές ενέργειες εναντίον της αστυνομίας και του στρατού προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την εθνική ασφάλεια», συνεχίζει το κείμενο, στο οποίο δεν διευκρινίζεται πότε ακριβώς διεξήχθη η πολύνεκρη επιχείρηση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν οπλισμό και μια ζώνη με εκρηκτικά, κατά την ίδια πηγή. Το υπουργείο Εσωτερικών διένειμε στα ΜΜΕ φωτογραφίες πτωμάτων των φερόμενων ως τζιχαντιστών.

Δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση εάν υπήρξαν απώλειες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Την Παρασκευή, ο στρατός ενημέρωσε ότι 118 φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων επιχειρήσεων στο Σινά, χωρίς να δώσει ακριβέστερο χρονοδιάγραμμα. Οι ένοπλες δυνάμεις διευκρίνισαν στη δική τους ανακοίνωση ότι εννέα στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι τους απέτισε φόρο τιμής την Παρασκευή μέσω Twitter, καταγγέλλοντας την «τρομοκρατία», τον «καρκίνο» που προσπαθεί κατ’ αυτόν να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο στρατός άρχισε ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε όλη την αιγυπτιακή επικράτεια και ειδικά στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, όπου δρα ο αιγυπτιακός βραχίονας της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS.

Τουλάχιστον 665 φερόμενοι ως τζιχαντιστές και περίπου 60 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί έκτοτε, κατά τα επίσημα στοιχεία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.