Header Ads

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Δραματική άνοδος των τιμών του πετρελαίου εάν δεν υπάρξει αποτροπή στο Ιράν

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή πως οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευτούν σε «απίστευτα υψηλά» επίπεδα, εάν ο κόσμος δεν συνεργαστεί για την αποτροπή του Ιράν, αλλά πρόσθεσε πως θα προτιμούσε πολιτική λύση αντί για στρατιωτική.

Μιλώντας στο «60 Minutes) του CBS, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου, αρνήθηκε επίσης πως διέταξε τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες πριν από έναν χρόνο, αλλά είπε πως εν τέλει φέρει «πλήρη ευθύνη» ως ο ηγέτης της χώρας του.

Ενώ ο θάνατος του Κασόγκι πυροδότησε διεθνείς αντιδράσεις και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου, η αντιπαράθεση της κυβέρνησης Τραμπ με το Ιράν, κύριο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας, κυριαρχεί ως προς την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν, ειδικά μετά τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου στην «καρδιά» της σαουδαραβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.

«Αν ο κόσμος δεν αναλάβει ισχυρή δράση απέναντι στο Ιράν, θα δούμε περαιτέρω κλιμακώσεις που θα απειλήσουν τα παγκόσμια συμφέροντα» είπε ο ο πρίγκιπας διάδοχος. «Η ροή του πετρελαίου θα διαταραχθεί και οι τιμές του θα πραγματοποιήσουν άλμα σε ασυνήθιστα υψηλά νούμερα, που δεν έχουμε ξαναδεί στις ζωές μας».

Ο πρίγκιπας διάδοχος, σε μια συνέντευξη που έγινε την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία, είπε πως συμφωνεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου, που προκάλεσαν ζημιές στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου, αποτελούσαν πολεμική πράξη από το Ιράν. Ωστόσο είπε πως προτιμά μια πολιτική λύση, επειδή ένας πόλεμος μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν θα προκαλούσε την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πρίγκιπας διάδοχος είπε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έπρεπε να συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.