Header Ads

Δικαστική μάχη στη Γερμανία: 450.000 κάτοχοι αυτοκινήτων Volkswagen εναντίον της εταιρείας

Μεγάλη δικαστική μάχη αρχίζει στη Γερμανία, στο πλαίσιο της αγωγής 450.000 κατόχων ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων Volkswagen εναντίον της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, υποστηρίζουν ότι η Volkswagen οφείλει να τους καταβάλει αποζημίωση επειδή τους πούλησε αυτοκίνητα με βάση παραποιημένα στοιχεία ρύπων.

Το εν λόγω σκάνδαλο έχει ήδη κοστίσει στη VW 30 δισ. ευρώ. Η εταιρεία έχει ήδη εμπλακεί σε αντίστοιχους δικαστικούς αγώνες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ωστόσο πρόκειται για την πρώτη φορά που Γερμανοί κάνουν ομαδικά κάτι τέτοιο από τότε που άλλαξε ο νόμος πέρυσι.

Στο πλαίσιο της δίκης θα εξεταστούν/ εκδικαστούν σημεία του νόμου και οι καταγγέλλοντες θα είναι σε θέση να συνεχίσουν ζητώντας αποζημιώσεις, εάν η απόφαση είναι υπέρ τους.

Η δίκη, η οποία θα λάβει χώρα σε δικαστήριο του Μπράουνσβαϊγκ, σε απόσταση περίπου 32 χλμ από τα κεντρικά γραφεία της VW στο Βόλφσμπουργκ, αναμένεται να κρατήσει χρόνια.

Στο πλαίσιο των συμβιβασμών της VW μέχρι τώρα περιλαμβάνεται μια συμφωνία για επαναγορά 500.000 αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία έχει συμφωνήσει να πληρώσει πάνω από 25 δισ. δολάρια. Στην Αυστραλία η εταιρεία θα πληρώσει 127 εκατ. δολάρια Αυστραλίας σε αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι τρία νυν και πρώην στελέχη της Volkswagen κατηγορούνταν για χειραγώγηση αγοράς στο πλαίσιο του σκανδάλου με τα παραποιημένα στοιχεία για τους ρύπους (dieselgate). Όπως υποστηρίζουν Γερμανοί εισαγγελείς, ο διευθύνων σύμβουλος Χέρμπερτ Ντίες, ο πρόεδρος Χανς Ντίτερ Πετς και ο πρώην πρόεδρος Μάρτιν Βίντερκορν δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τους επενδυτές σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται πως το 2015 η εταιρεία είχε παραδεχτεί πως χρησιμοποίησε παράνομο λογισμικό για την παραποίηση τεστ σχετικά με τους ρύπους.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.