Header Ads

«Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών» με το βλέμμα στα Καμπαρέ του κόσμου

Παρίσι, Μουλέν Ρουζ, 1900. 

Το Καμπαρέ, σήμα κατατεθέν της παρισινής νυχτερινής διασκέδασης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για σπουδαίους δημιουργούς ζωγράφους, συνθέτες, ποιητές. Η λαϊκής προέλευσης υψηλή αισθητική των μεγάλων θεαμάτων των Παρισινών καμπαρέ επηρέασε και επηρεάζει την ψυχαγωγία, την εξέλιξη και ποιότητα των θεαμάτων σε όλο τον κόσμο, περισσότερο από έναν αιώνα τώρα. 

Από το Moulin Rouge και το Chat noir πέρασαν και άφησαν το ιστορικό τους αποτύπωμα ο Τουλούζ Λοτρέκ, ο Ερίκ Σατί, ο Πάμπλο Πικάσο και άλλοι σπουδαίοι αρτίστες και δημιουργοί που λάτρεψαν το Παρίσι και τα καμπαρέ του.

Πολύ γρήγορα απάντησε το Βερολίνο με τα «Τingel Tangel» και την πορεία προς τα Βερολινέζικα καμπαρέ του Μεσοπολέμου.

Η Λάιζα Μινέλι στο περίφημο «Cabaret»

Κι ύστερα τα ευρωπαϊκά καμπαρέ γνώρισαν τη τζαζ και αυτόματα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού γεννήθηκε το μιούζικαλ, την ώρα που το καμπαρέ ξεκινούσε και την latin καριέρα του στην λατινόφωνη Αμερική.

Το καμπαρέ δεν σταμάτησε εκεί. Πήγε παντού. Όσο όμως κι αν γινόταν η βάση για να δημιουργηθεί κάτι άλλο, ποτέ δεν θα χανόταν. Ήταν και θα είναι πάντα εκεί να μας κλείνει το μάτι χαμογελώντας. 

Καμπαρέ, βαριετέ και μιούζικαλ, ως μουσικο-θεατρικο-χορευτικές παραστάσεις, μικρές ή μεγάλες, ως θέματα συναυλιών ή θεατρικών μονόπρακτων, ως θέματα εικαστικών, φωτογραφίας και street art, ως θεάματα δρόμου, ως θέματα διαλέξεων και συζητήσεων θα περιλαμβάνει το φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2019», που πραγματοποιείται από 21 Νοεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου και όπως κάθε χρόνο θα έχει και μουσικές jazz, μουσικές του κόσμου και του δρόμου αλλά και γαλλικό τραγούδι, εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια (πετάνκ και freeStyle football). 

Η δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού έρχεται για έβδομη χρονιά στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 500 καλλιτεχνών, δημιουργών και ανθρώπων του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε επιλεγμένα σημεία (θέατρα, μουσικά σκηνές-μπιστρό, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομοι, ωδεία, σχολεία, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια, ξενοδοχεία και άλλοι εναλλακτικοί χώροι) από την πλατεία Ομονοίας μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης & Πελοποννήσου, το Μεταξουργείο, τον Άγιο Παύλο και την πλατεία Βικτωρίας, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και αποτελούν εδώ και χρόνια σημεία συνάντησης του αθηναϊκού αστικού πολιτισμού, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών.

Το φεστιβάλ που μπολιάζει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και έχει την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα

Το 2013 το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Αλμπέρ Καμί για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ το 2014 στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ και ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι, ενώ το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες». Το 2017, το μικρό Παρίσι των Αθηνών ήταν αφιερωμένο στη «γυναίκα στην Ευρώπη» και το  2018, το θέμα του φεστιβάλ ήταν «Μάης του ’68. Πενήντα χρόνια μετά...».

Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2019 είναι «Cabarets du monde» 

Πληροφορίες για την υποβολή προτάσεων

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες να στείλουν τις προτάσεις τους με e-mail στο info@mikroparisi.com 

Στις προτάσεις να περιλαμβάνονται:  

  • σύντομη περιγραφή της πρότασης (έως 200 λέξεις)

  • στοιχεία συντελεστών (στα ελληνικά και στα αγγλικά)

  • σύντομο βιογραφικό σημείωμα καλλιτέχνη/ομάδας 

Πληροφορίες για εθελοντική συμμετοχή 

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν εθελοντικά στις ομάδες διαχείρισης και φωτογραφικής καταγραφής του φεστιβάλ παρακαλούνται να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο info@mikroparisi.com

Κατά την προετοιμασία του φεστιβάλ, οι εθελοντές-διαχειριστές παρακολουθούν τα προγραμματισμένα σεμινάρια και αφού συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες παρακολούθησης και εθελοντικής συμμετοχής, παραλαμβάνουν αντίστοιχη βεβαίωση. 

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου.  

Website: mikroparisi.com ,   petitparisdathenes.com

Facebook: Petit Paris d’ Athènes - Μικρό Παρίσι των Αθηνών

Επικοινωνία info@mikroparisi.com , press@mikroparisi.com

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.