Header Ads

Ερντογάν: Η Τουρκία θα αυξήσει τη ναυτική ισχύ της και θα φτιάξει μαχητικό αεροσκάφος

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σημειώσει πρόοδο σε πολλούς τομείς ως προς τις δυνατότητες εγχώριας παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού, περιλαμβανομένης της παραγωγής πλοίων, πυροβόλων, πυραύλων, τορπιλών και ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς επιδιώκει να γίνει αυτάρκης αμυντικά ως το 2023.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah, ο Ερντογάν έκανε τα εν λόγω σχόλια κατά τη διάρκεια τελετών για την κορβέτα TCG Kinaliada και την έναρξη εργασιών για το πρώτο σκάφος κλάσης MILGEM που θα πωληθεί στο Πακιστάν.

Στην ομιλία του είπε πως η Τουρκία έχει γίνει μια από τις 10 χώρες που είναι ικανές για την ανάπτυξη, ναυπήγηση και συντήρηση πολεμικού πλοίου χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ίδια μέσα. Το πρόγραμμα MILGEM είχε αρχίσει το 2000 με σκοπό τον εγχώριο σχεδιασμό και ναυπήγηση ενός στόλου κορβετών και φρεγατών πολλαπλών ρόλων, προς αντικατάσταση παλαιότερων πλοίων. Η Τουρκία έχει ναυπηγήσει ως τώρα τέσσερις κορβέτες εντός του πλαισίου του προγράμματος, ενώ ναυπηγείται και μια πέμπτη.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Τουρκία θα αποκτήσει τα δικά της μαχητικά, δεδομένου πως έχει αναπτύξει και εγχώρια επανδρωμένα και μη αεροσκάφη.

Όπως σημείωσε, αυτό που έγινε με το πρόγραμμα των F-35 κάνει τη χώρα πιο αποφασισμένη να αποκτήσει δικά της πολεμικά αεροσκάφη. «Θα καταφέρουμε να φτιάξουμε τα δικά μας μαχητικά, όπως το κάναμε με τα επιθετικά ελικόπτερα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα μη επανδρωμένα οπλισμένα αεροσκάφη» τόνισε, προσθέτοντας πως «σκοπός μας είναι να απεξαρτηθούμε πλήρως από το εξωτερικό στην αμυντική βιομηχανία ως το 2023. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία έξι χρόνια έχουν σκοπό να εμποδίσουν την Τουρκία να επιτύχει αυτούς τους στόχους. Όπως έλεγα πάντα, δεν θα τα καταφέρουν. Αφού ξύπνησαν τον κοιμώμενο γίγαντα, θα υποστούν τις συνέπειες».

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.