Header Ads

Πριν την καταιγίδα

Καπνός βγαίνει από τις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σ. Αραβία.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε την αντίδραση των ΗΠΑ δια στόματος Τραμπ για τον έλεγχο των τιμών πετρελαίου στη χώρα.

Σήμερα, η μέση τιμή ανά λίτρο βενζίνης στα πρατήρια της Αττικής κυμαίνεται μεταξύ 1.55 – 1.60 και αναμένονται και άλλες αυξήσεις μετά το συμβάν στη Σαουδική Αραβία στις εγκαταστάσεις της ARAMCO. 

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται, τα χτυπήματα στα διυλιστήρια της ARAMCO έγιναν από Ιρανικές δυνάμεις, με χρήση τουλάχιστον δέκα cruise πυραύλων (ειδική κατασκευή) και περίπου είκοσι drones (παρά το γεγονός ότι οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης). 

Σύμφωνα με πηγές πληροφοριών από την περιοχή του Ιράκ, τα χτυπήματα που έγιναν με τις ιδιοκατασκευές πυραύλων τύπου cruise, προχθες το βράδυ στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ξεκίνησαν από τις Ιρανικές IRGC βάσεις της τοπικής πολιτοφυλακής, Χαστ αλ Σαάμπι.

Το χτύπημα φέρεται να ήταν η αντίδραση του Ιράν στη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας προς το Ισραήλ, σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των Ιρανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ

Στη φωτογραφία: μια πιθανή διαδρομή για τις πτήσεις των uav βλημάτων από το Ιράκ μέσω του Κουβέιτ προς τη Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζεται πώς κανένα ραντάρ δεν τα εντόπισε ή τα αναχαίτισε στην πορεία τους.

Πρόκειται για μια επίθεση ασύμμετρης μορφής που σίγουρα θα δείξει μεθοδολογία και σε άλλες χώρες.

Παρασκηνιακά, φαίνεται πως οι ΗΠΑ επιζητούν την αναγνώριση του χτυπήματος από το Ριάντ (να δεχτεί επίσημα ότι δέχτηκε επίθεση από εξωτερικές δυνάμεις σε σχέση με το Ιράν), για να προχωρήσει αρχικά σε βοήθεια οικονομική αλλά και στρατιωτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ένταση στην περιοχή. 

Η ανάρτηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, ο οποίος κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία.

Σε απάντηση όλων αυτών, το Ιράν δήλωσε σε εχθρικό και επιθετικό τόνο πως τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ είναι στο βεληνεκές των πυραυλικών συστημάτων του αν υπάρξει σειρά στρατιωτικών αντιποίνων από μεριάς της. Όπως μεταδίδουν αραβικά ενημέρωσης, ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο Αμίρ Aλί Χαϊντζατέχ, δήλωσε πως η Τεχεράνη είναι προετοιμασμένη για ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, απαντώντας στις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που εξ αρχής είχε κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση.  

Αυτό φυσικά είναι μια αστεία κουβέντα , ειδικά αν σκεφτεί κάποιος τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε και δέχεται το Ιράν από το Ισραήλ και δεν έχει καταφέρει ουσιαστικά να αντιδράσει. 

Eχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η κατάσταση στο Ιράν δεν μπορεί να παραμείνει σε συνεχή ένταση και είναι θέμα χρόνου πού και πώς θα εκτονωθεί. Ενδιαφέρον θα έχει η σημερινή δήλωση Πούτιν στην τριμερή Ρωσίας- Τουρκίας – Ιράν στην Άγκυρα και πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση, καθώς θα έχει και κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί. Ας μη λησμονούμε ότι παρά τις διαφορές τους στη συριακή κρίση, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια ιδιότυπη συμμαχία.

Το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι πώς αντιδράμε στην Ελλάδα, ενώ γύρω μας μαίνεται καταιγίδα. Η κατάσταση στον Κόλπο είναι συνεχώς σε ένταση.

Η Τουρκία αποζητάει συνεχώς να γίνει δύναμη περιοχής και σκοπεύει να το επιτύχει παίρνοντας το μισό Αιγαίο. Στα Βαλκάνια υπάρχει υφέρπουσα κόντρα Σλαβικού και Ισλαμικού στοιχείου. Το Brexitείναι ante portas με ό,τι σημαίνει αυτό για πολλά πράγματα. Το μεταναστευτικό μετατράπηκε σε οπλικό σύστημα υβριδικής υφής.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα τις καταστάσεις ώστε να μη ψάχνουμε μετά τι μας βρήκε..ξεκινώντας από την αύξηση στη τιμή στα καύσιμα.

 

Διαβάστε περισσότερα στο Geopolitics and Daily News

Αλέξανδρος Νίκλαν
Από το Blogger.