Header Ads

Από την «όποια λύση» στην τουρκοποίηση

Η Κυπριακή Δημοκρατία αδυνατεί να προβάλει ουσιαστική αντίδραση στους τουρκικούς σχεδιασμούς για εποικισμό της κατεχόμενης περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που περιφρονούν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας-ΟΗΕ και δεκάδες αποφάσεις/ψηφίσματα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών που ζητούν να παραδοθεί η περιοχή στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.

Τα κομματικά στελέχη της αριστεροδέξιας πλατφόρμας των οπαδών της «όποιας λύσης», προτείνουν τη … λύση τώρα. Φυσικά, δεν αναφέρονται στην «όποια λύση» δημόσια, αφού επικοινωνιακά δεν συμφέρει. Όμως, αυτό εννοούν όταν επιμένουν σε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό με το τουρκικό πιστόλι των … γεωτρυπάνων στον κρόταφό μας (στην Κυπριακή ΑΟΖ) και ταυτοχρόνως, εναντιώνονται σε κάθε προτροπή να ενδυναμώσουμε τη θέση μας. Για τους οπαδούς της όποιας λύσης, επειδή ο χρόνος κυλά εναντίον μας κάθε ενδυνάμωση είναι χάσιμο χρόνου. Τέτοια προσέγγιση προέρχεται από εκπροσώπους του ΑΚΕΛ, όσο και από εκπροσώπους του ΔΗΣΥ οι οποίοι «ξέχασαν» ότι είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που διαχειρίζεται το Κυπριακό.

Ο χρόνος όντως κυλά εναντίον μας επειδή το εις βάρος μας δυσβάσταχτο ανισοζύγιο δυνάμεων αντανακλάται σε τουρκικά τετελεσμένα και στις συνεχείς απαιτήσεις της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις. Έτσι λειτουργούν οι διεθνείς σχέσεις. Συνεπώς, το περιεχόμενο μιας λύσης στο Κυπριακό, θα αντικατοπτρίζει το ανισοζύγιο ισχύος των αντιμαχομένων. Στην Κύπρο, οι οπαδοί της όποιας λύσης θεωρούν ότι όσο πιο ανίσχυροι είμαστε, τόσο υπέρ μας θα είναι η λύση. Τέτοια μυαλά θα ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας! Αλλού, οι θεωρίες τους θα προκαλούσαν τον πολιτικό περίγελο. Στην Κύπρο αποτελούν επικρατούσα πολιτική άποψη. Μάλιστα, αποστρέφονται την προοπτική να επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία τη λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων και ταυτόχρονα να ενδυναμώνει (όπως κάθε άλλο κράτος) την ισχύ της πολιτικά, αμυντικά, διπλωματικά, οικονομικά. Αυτά τα θεωρούν χάσιμο χρόνου.

Τα τελευταία χρόνια, είμαστε ενώπιον ενός γεωπολιτικού σεισμού στην Αν. Μεσόγειο με επίκεντρο την ενέργεια και με κύριο ρόλο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η ενέργεια προκαλεί σύγκλιση συμφερόντων και τη δυναμική για πρωτόγνωρες συμμαχίες που η Τουρκία πασκίζει να αποτρέψει. Αυτές οι εξελίξεις παρέχουν την προοπτική ανατροπής των δυσβάσταχτων δεδομένων ισχύος εναντίον μας. Είναι άλλωστε αυτή η προοπτική γύρω από την ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου που έφερε τις αντιδράσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όμως, με μυαλά που θεωρούν ότι θα λύσουμε υπέρ μας το Κυπριακό εάν είμαστε ανίσχυροι μπροστά στην Τουρκία και θεωρούν χάσιμο χρόνου την ενδυνάμωσή μας, θα τα χάσουμε όλα. Οι θεωρίες τους δεν αντιμετωπίζουν την Τουρκία για μια έστω υποφερτή λύση αλλά οδηγούν στην τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu

Κώστας Μαυρίδης
Από το Blogger.