Header Ads

Nίκος Στρατίκης: O προπονητής των πρωταθλητών αποκαλύπτει τα μυστικά για την κορυφή

Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με κάποιο ταλέντο. Άλλοι έχουν έφεση στο διάβασμα, άλλοι στη ζωγραφική, άλλοι στις κατασκευές. Ο Νίκος Στρατίκης, ιδιοκτήτης τουReborn Training, γεννήθηκε με το έμφυτο ταλέντο του πρωταθλητή. Από το Δημοτικό μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική δεν σταμάτησε να κερδίζει μετάλλια και τρόπαια σε πανελλήνιο επίπεδο. Πλέον, βοηθά άλλους να πετύχουν τους στόχους τους, να είναι και να νιώθουν πρωταθλητές, περνώντας μάλιστα τα ελληνικά σύνορα. Στη γκάμα των αθλητών που προπονεί τα τελευταία 19 χρόνια ξεχωρίζουν δεκάδες Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι και Πανελλήνιοι πρωταθλητές.

Ο Νίκος Στρατίκης μίλησε στη HuffPost για τον τρόπο ζωής των πρωταθλητών, τα συμπληρώματα διατροφής, τις φόρμουλες αδυνατίσματος, τα αναβολικά και το «ευ ζην» του Έλληνα. Μπορούν άραγε, λοιπόν, όλοι οι άνθρωποι να φτάσουν στο πικ των αντοχών τους;

 

Πότε κατάλαβες την αγάπη σου για τον αθλητισμό; 

Από Τρίτη Δημοτικού κατάλαβα ότι μου άρεσε να τρέχω. Στην Έκτη δημοτικού ήρθε τυχαία ένας προπονητής (στον Πόρο) και μας έκανε εργομετρικές εξετάσεις για να καταγράψει τη φυσική κατάσταση των παιδιών της ευρύτερης περιοχής. Το έκανε για την πτυχιακή του εργασία. Ήμουν από αυτούς που ξεχώρισε. Με τον καιρό, ήμουν έτοιμος ακόμα και για δέκαθλο, αλλά στον Πόρο δεν είχαμε πολύ καλές εγκαταστάσεις για να προπονηθώ.  Αρκέστηκα στο τρίαθλο. Μερικά χρόνια αργότερα πραγματοποίησα κι εγώ την ίδια έρευνα για την πτυχιακή μου εργασία και συνέκρινα τα εκάστοτε αποτελέσματα.

Από την Α′ Γυμνασίου στους περισσότερους πανελλήνιους διαγωνισμούς που συμμετείχα, έβγαινα πρώτος. Από το Α′ έτος του ΤΕΦΑΑ, όμως, με κέρδισε η προπονητική.

Να τονίσω ότι ήμουν τυχερός στο ότι όλοι οι προπονητές που είχα συναναστραφεί μέχρι να πάρω την απόφαση να ασχοληθώ με την προπονητική ήταν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η πανεπιστημιακή κατάρτιση πέρασε στον τρόπο σκέψης μου, μου άρεσε ο τρόπος που στήνονταν οι προπονήσεις και χάρη στο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσα αυτό που μου άρεσε εξαρχής.

Ήσουν, λοιπόν, από τους κορυφαίους αθλητές της ηλικίας σου. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε από τόσο μικρή ηλικία στην προπονητική;

 Στο νησί είχαμε πολλούς τραυματισμούς λόγω της έλλειψης αθλητικών χώρων και των άσχημων καιρικών συνθηκών, όπως η υγρασία, που καταπονούν το σώμα. Αναζητούσα τρόπους για να θεραπεύονται χωρίς τη φαρμακευτική παρέμβαση. Έτσι, γεννήθηκε και το Reborn, ο χώρος που διευθύνω τα τελευταία δέκα χρόνια. Στον χώρο μας αναγεννάς το σώμα σου.

 

Σε αποκαλούν προπονητή των πρωταθλητών. Πόσα χρόνια προσπάθειας ήθελε για να φτάσεις ως εδώ; 

 Αυτό είναι μια αλυσίδα πραγμάτων που, κατά τη δική μου γνώμη, δεν μπορεί να σπάσει. Για να γίνει κανείς προπονητής σε τόσο μεγάλο επίπεδο, χρειάζονται τρία πράγματα. Πρώτον, πρέπει να έχεις υπάρξει πρωταθλητής, να έχεις κάνει πρωταθλητισμό. Άρα, οι προσπάθειες ξεκινούν από την πρώτη στιγμή που πήρα απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον αθλητισμό.

Το δεύτερο είναι να σπουδάσεις σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Και το τρίτο να έχεις πολλή επιμονή και αγάπη για αυτό που κάνεις. Όταν κάποιος πετύχει, το 75% οφείλεται στον εαυτό του και το 25% στον προπονητή. Αν ο αθλητής δεν πετύχει, όμως, το 75% της αποτυχίας οφείλεται στον δεύτερο. Ο προπονητής πρέπει να είναι ο καθοδηγητής, ο μέντορας.

 

Ποιο είναι το ιδανικό πρόγραμμα για έναν αρχάριο και σε πόσο καιρό θα δει τα πρώτα αποτελέσματα;

Το ιδανικό πρόγραμμα βρίσκεται κατόπιν συνεννόησης με τον προπονητή και τον αθλούμενο. Ο γυμναστής δεν πρέπει να αποδεικνύει στον αθλητή ότι είναι πολύ καλός κουράζοντάς τον. Πρέπει ο κόσμος να συστηθεί με τον εαυτό του, να καταλάβει σε ποιο επίπεδο είναι και να δώσει στον εαυτό του τον κατάλληλο χρόνο μέχρι να δει πάνω του τα ανάλογα αποτελέσματα. Δεν πουλάμε κάποιο προϊόν, κάνουμε λειτούργημα βοηθώντας ψυχολογία, εξαλείφοντας την κατάθλιψη και προλαμβάνοντας ασθένειες. Παρέχουμε υπηρεσίες που θέλουν χρόνο για να έχουν αποτέλεσμα.

 

Μπορεί το Reborn training να βάλει φρένο στην παχυσαρκία, την κατάθλιψη, ακόμα και τον διαβήτη;

Ασφαλώς μπορεί να καταπολεμηθεί η κατάθλιψη. Η γυμναστική βοηθά από μόνη της. Ο δικός μας τρόπος γυμναστικής προσφέρει επιπλέον μια πνευματική ελευθερία. Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι εδώ είμαστε μια οικογένεια. Έχουμε μονίμως μια ευχάριστη διάθεση που μεταδίδεται στον κόσμο και του προσφέρει ευεξία.

Με την παχυσαρκία το αποδεικνύουμε κάθε Σάββατο, στις 17:50 στην εκπομπή της Ιωάννας Λίλη, Revenge Body, στο Open Beyond. Mε θέληση και πυγμή, η παχυσαρκία καταπολεμάται σε λίγους μήνες. 

Ο διαβήτης θέλει περισσότερη εξειδίκευση. Στον χώρο μας έχουμε δυο άτομα με διαβήτη και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Σαφώς, χρειάζεται παρακολούθηση από τους γιατρούς τους, αλλά έχω τη διάθεση να το ξεπεράσουμε μαζί.

Η πηγή των προβλημάτων στο σώμα μας τον 21ο αιώνα προέρχονται κυρίως από το άγχος. Η γυμναστική υπόσχεται αλλαγή στη ψυχολογία;

Για να μιλήσουμε απλά, ώστε να μας καταλάβει ο κόσμος, η γυμναστική δεν είναι απλά εκτόνωση. Όταν έρχεται σε ένα περιβάλλον που του παρέχει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, απελευθερώνει τη σκέψη του, αδειάζει το μυαλό του. Τα προβλήματά του αφήνονται στην πόρτα. Το στρες αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

 

Κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευόμαστε τα συμπληρώματα διατροφής;

Δυστυχώς, η κοινωνία που ζούμε μας αναγκάζει να καταναλώνουμε συμπληρώματα διατροφής. Αυτό που εννοώ είναι, ότι οι τροφές μπορούν να καλύψουν τις ελλείψεις μας, αλλά όταν όλος ο κόσμος δουλεύει μίνιμουμ 10-12 ώρες την ημέρα και κοιμάται λιγότερο από έξι ώρες, ο κόσμος δεν προλαβαίνει να φάει σωστά. Και φυσικά, τα υγιεινά τρόφιμα κοστίζουν περισσότερα χρήματα από τα συμπληρώματα. Αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρείες προσπαθούν συνεχώς να παρασκευάζουν προϊόντα για να καλύψουν αυτή την έλλειψη στους οργανισμούς μας.

Εγώ θα έλεγα ότι εάν κάποιος δεν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις (αιματολογικές, ορμονικές) καλό θα είναι να μην δίνει στον οργανισμό του κάτι που δεν χρειάζεται.

Καμία παγκόσμια έρευνα βέβαια μέχρι στιγμής δεν ενοχοποιεί τα συμπληρώματα διατροφής ως πηγές προβλημάτων και ασθενειών στο σώμα μας.

 

Φόρμουλες και προϊόντα αδυνατίσματος που κατακλύζουν τα ΜΜΕ: Ποια είναι η γνώμη σου για αυτά;

Έχουν κατασκευαστεί για άτομα που όντως έχουν προβλήματα παχυσαρκίας. Δεν είναι προϊόντα της τελευταίας στιγμής, ούτε πρέπει να τα παίρνουμε λίγο πριν το καλοκαίρι για να χάσουμε το περιττό λίπος. Όλα τα φάρμακα, ακόμα και τα αναβολικά, έχουν παρασκευαστεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό, άσχετα αν μερικοί τα καταναλώνουν για άλλους λόγους.

Εγώ είμαι ενάντια στη χρήση τους. Καίνε το μυικό σύστημα του πελάτη και τον κάνουν να χάνει τη διάθεση για προπόνηση, γιατί τα τριχοειδή δεν μπορούν να «κουβαλήσουν» όλο αυτό το οξυγόνο που απαιτείται. Με απλά λόγια, το αναπνευστικό τους σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει το οξυγόνο και να κάψει τόσο λίπος.

Υπάρχουν προγράμματα για γονείς και παιδιά;

Ο χώρος μας είναι kid-friendly. Δεν έχουμε μηχανήματα που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, ο χώρος είναι τεράστιος και σχεδόν ανοιχτός, ενώ στον κάτω όροφο έχουμε τεχνητό χλοοτάπητα, που τον προτιμούν πολλές νέες μαμάδες. Το τελευταίο εξάμηνο έχουμε πολλές μητέρες με τα παιδιά τους που δεν έχουν κλείσει καν τα τρία έτη.

 

Πιστεύεις ότι οι Έλληνες ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής ή έχουν ξεχάσει το ″νους υγιής εν σώματι υγιεί″;

 Δεν έχουμε καμία σχέση με το αρχαιοελληνικό «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Παρόλα αυτά, ο Έλληνας προσέχει. Η μεσογειακή διατροφή, άλλωστε, δεν είναι ανθυγιεινή. Από την άλλη, η φορτική καθημερινότητα μας οδηγεί στην ασύστολη κατανάλωση junk food. Συν τω ότι ο Έλληνας καπνίζει. Τέλος, γυμναζόμαστε για το φαίνεσθαι και χάνουμε την ουσία.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής του Έλληνα έχει κρυφτεί σε ένα κουτάκι. Αρκεί να τη βγάλει ξανά στην επιφάνεια.

 

Τι συμβουλές θα έδινες στους νεότερους που ασχολούνται με τον αθλητισμό;

Σαν υποθετικός προπονητής τους θα τους συμβούλευα αυτό που κάνουν να το κάνουν με πάθος, να τρώνε πάρα πολύ καλά, να κοιμούνται πολύ νωρίς. Να προσπαθήσουν να στερηθούν τους φίλους τους και τις παρέες τους για κάποιο καιρό, να ασχολούνται με την προπόνηση με θρησκευτική ευλάβεια και να σκέφτονται ότι οτιδήποτε απασχολεί το μυαλό τους για αυτό που κάνουν, εγώ που είμαι προπονητής τους, μπορώ να τους το λύσω. Αν δεν ακολουθήσουν τις συγκεκριμένες συμβουλές, θα περάσουν τα χρόνια και θα έχουν μετανιώσει για το ότι δεν κατάφεραν να είναι εκεί που θα ήθελαν από την αρχή.

Τι είναι το Reborn Training

Το Reborn Training είναι ένα ολοκληρωμένο personal training studio, που καλύπτει όλο το φάσμα της σύγχρονης γυμναστικής.

Λειτουργώντας επιτυχώς εδώ και χρόνια παρέχει στους αθλούμενους υψηλού επιπέδου προγράμματα που έχουν σκοπό τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της μυϊκής ενδυνάμωσης, της ισορροπίας αλλά και την τεχνική κατάρτιση και την αυτοάμυνα.

Η παρουσία του personal trainer εγγυάται την άριστη εκτέλεση των ασκήσεων σε όλα τα προγράμματα γυμναστικής.

 

 

Σωτήρης Βαλάρης
Από το Blogger.