Header Ads

Ιταλία-Ευρωεκλογές: Θρίαμβος για Σαλβίνι, καταρρέει το M5S

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι επικρατεί καθαρά στις ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεταξύ 27 και 31% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα της άκρας δεξιάς γίνεται πρώτο κόμμα στην Ιταλία, σύμφωνα με τα exit poll.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, η άλλη συνιστώσα της συμπολίτευσης στην Ιταλία, προσέλκυσε από τη δική του πλευρά ένα ποσοστό μεταξύ 18,5% και 23% των ψήφων, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα, που εξασφάλισε ποσοστό μεταξύ 21 και 25 %.

Αν τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για βαριά ήττα για το M5S, το οποίο είχε κερδίσει εξασφαλίζοντας πάνω από το 32% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018.

Οι ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή ενισχύουν αντιθέτως τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, στην κυβέρνηση άκρας δεξιάς-λαϊκιστών, που ασκεί την εξουσία στην Ιταλία από την 1η Ιουνίου 2018.

«Η Λέγκα πιθανόν έγινε το πρώτο κόμμα στην Ιταλία», δήλωσε με εμφανή ικανοποίηση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ακροδεξιάς στη Γερουσία, ο Ρικάρντο Μολινάρι.

Ο Σαλβίνι ωστόσο επαναλάμβανε καθ′ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα αλλάξει τίποτε στη σύνθεση της κυβέρνησης.

«Σε ό,τι με αφορά, εάν η Λέγκα κερδίσει, τίποτε δεν αλλάζει στην Ιταλία, όμως τα πάντα αλλάζουν στην Ευρώπη», επέμεινε ο Σαλβίνι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλάνο, όπου ψήφισε.

Το Δημοκρατικό Κόμμα  PD από τη δική του πλευρά χαιρέτισε την «αντιστροφή της τάσης», όπως το έθεσε η αναπληρώτρια γραμματέας του κόμματος Πάολα ντε Μικέλι, καθώς η κεντροαριστερά είχε περιοριστεί στο 18% στις περυσινές γενικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.