Header Ads

Τραμπ: Η Huawei απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε για πρώτη φορά χθες Πέμπτη τη Huawei ―την κινεζική εταιρεία την οποία κατηγορεί ότι απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ—με τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως είναι «πολύ επικίνδυνη. Κοιτάξτε τι έχουν κάνει από την άποψη της ασφάλειας, από στρατιωτική άποψη. Είναι πολύ επικίνδυνο. Όμως είναι πιθανό η Huawei να περιληφθεί σε μια εμπορική συμφωνία. Αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία, μπορώ να φανταστώ ότι η Huawei ίσως περιληφθεί με κάποιο τρόπο ή σε κάποιο κομμάτι της», τόνισε ο Τραμπ.

Εν μέσω του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου η κυβέρνηση Τραμπ περιέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα τη Huawei στον κατάλογο με τις εταιρίες στις οποίες δεν επιτρέπεται να αγοράζουν τεχνολογικό εξοπλισμό από αμερικανικές εταιρίες χωρίς κυβερνητική έγκριση.

Αν και η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ σε τρεις μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές απειλεί ακόμη και την επιβίωση της εταιρείας καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για την κατασκευή των τηλεφώνων της από μικροτσίπ που αγοράζει από τις ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε με ποιο τρόπο η κινεζική εταιρεία μπορεί να ενσωματωθεί στις διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε πολλές εξηγήσεις: «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Ανησυχούμε πολύ (για τον κίνδυνο που αποτελεί) η Huawei από την άποψη της ασφάλειας».

Μέχρι στιγμής τα δύο θέματα, το εμπόριο και η Huawei, παρέμεναν χωριστά καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών και Αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθούν εδώ και μήνες να πείσουν τους βασικούς εταίρους των ΗΠΑ να μην συνεργάζονται με την κινεζική εταιρεία.

Ο Αμερικανός υπουργός Μάικ Πομπέο εξέφρασε χθες Πέμπτη την ελπίδα «τα δύο θέματα να παραμείνουν χωριστά», αφού η κινεζική κυβέρνηση απείλησε να παγώσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεως, αν οι Αμερικανοί δεν επιδείξουν «ειλικρίνεια».

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Πομπέο επεσήμανε ότι διατηρεί την ελπίδα οι ΗΠΑ να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η Huawei ψεύδεται για τους δεσμούς της με την κινεζική κυβέρνηση.

«Η διοίκηση της Huawei δεν λέει την αλήθεια στον αμερικανικό λαό ούτε στον κόσμο» όταν ισχυρίζεται ότι δεν έχει σχέσεις με την κυβέρνηση, κατήγγειλε ο Πομπέο αναφερόμενος στην κινεζική νομοθεσία η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αναγκάζει τις εταιρείες της χώρας να συνεργάζονται με τις αρχές.

HuffPost Greece
Από το Blogger.