Header Ads

Η Βρετανία ξεκινάει πρόγραμμα για την προστασία της μέλισσας και της πεταλούδας

Ενω πάρα πολλοί κηπουροί αρέσκονται στο να έχουν τον κήπος τους σε εξαιρετική κατάσταση, οι αρχές προστασίας της φύσης στην Βρετανία, παροτρύνουν τον κόσμο να βάλουν σε αχρηστία τις μηχανές κουρέματος του κήπου και να μετρήσουν τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν σε αυτόν.

Οι κήποι των σπιτιών που γεμίζουν αγριολούλουδα κάθε άνοιξη και καλοκαίρι αποτελούν μία πολύ σημαντική πηγή νέκταρ για τις μέλισσες και τις πεταλούδες σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Wildlife Plantlife.

Η οργάνωση ζητάει από τους πολίτες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα με τίτλο «επιστήμη των πολιτών» και να μετρήσουν τις μαργαρίτες, τις πικραλίδες και άλλα άνθη στο γρασίδι τους, ούτως ώστε να βοηθήσουν τους ειδικούς να καταλάβουν με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο σημαντικά είναι για τη φύση.

Σχεδόν 7.5 εκατομμύρια στρέμματα με λιβάδια και βοσκότοπους πλούσια σε αγριολούλουδα έχουν χαθεί από τη δεκαετία του 1930, αφαιρώντας μια ζωτική πηγή τροφής για τα έντομα του Ηνωμένου Βασιλείου, πολλά από τα οποία βρίσκονται τώρα σε ύφεση.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς ένα στρέμμα από αγριολούλουδα, σε μια μέρα, το καλοκαίρι, μπορεί να περιέχει, τρία εκατομμύρια λουλούδια, παράγοντας 1 κιλό νέκταρ - αρκετά για να υποστηρίξει σχεδόν 96.000 μέλισσες την ημέρα, σύμφωνα με την Plantlife.

Κάτι που σημαίνει πως 15 εκατομμύρια κήποι της Βρετανίας, θα μπορούσαν να γίνουν όλο και πιο σημαντικοί βιότοποι για τις μέλισσες και τις πεταλούδες, στην αναζήτηση τροφίμων, δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση των φυτών. Με το σκεπτικό αυτό η Wildlife Plantlife δημοσίευσε μία έκκληση προς όλους που φροντίζουν τους κήπους τους, με τίτλο «οχι στο κούρεμα των κήπων τον Μάιο», με σκοπό να αφήσουν τα λουλούδια τους να ανθίσουν.

Οσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να πετάξουν μία μπάλα στον κήπο και να μετρήσουν τα λουλούδια, όπως μαργαρίτες, κόκκινο τριφύλλι και πικραλίδες, στο κομμάτι στο οποίο προσγειώθηκε.

Στη συνέχεια οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν ούτως ώστε να υπολογιστεί ο αριθμός των μελισσών που θα μπορούσαν να βρουν τροφή. Ολο αυτό θα βοηθήσει σύμφωνα με τους ειδικούς στο να δημιουργηθεί ένα συνολικό «εθνικό αποτέλεσμα για το νέκταρ».

Τέλος σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας Independent, οι πληροφορίες θα οδηγήσει την Plantlife να διαπιστώσει κατά πόσο μπορεί κάθε κήπος να διαχειριστεί διαφορετικά , με σκοπό την αύξηση αποθεμάτων του νέκταρ καθώς και ποια λουλούδια προσφέρονται περισσότερο και πως μπορούν να αυξηθούν.

Πηγή:Independent

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.