Header Ads

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε εκ νέου η προσπάθεια Τραμπ να εμποδίσει την πρόσβαση στα οικονομικά του

Ένας δεύτερος ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε την προσπάθεια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει την πρόσβαση των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων στα οικονομικά του αρχεία, μεταδίδει το CNN.

Ο δικαστής Εντγκάρντο Ράμος στη Νέα Υόρκη αρνήθηκε την Τετάρτη να εμποδίσει την υλοποίηση των αιτημάτων των Δημοκρατικών, όπως αυτά περιγράφονται στις κλήσεις, που έχουν εκδώσει οι Επιτροπές για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την διάθεση των οικονομικών αρχείων του προέδρου Τραμπ από τις τράπεζες Deutsche Bank και Capital One.

Πρόκειται για την δεύτερη δικαστική απόφαση που στρέφεται ενάντια στις επιδιώξεις του Αμερικανού προέδρου μέσα σε ένα τριήμερο, διευρύνοντας το πολιτικό ρήγμα που υπάρχει μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στους Δημοκρατικούς γι’ αυτό που χαρακτήρισε ως, προσπάθειες παρενόχλησης και υποβάθμισης της προεδρίας του.

Ο ίδιος διακήρυξε εξοργισμένος ότι δεν θα συνεργαστεί μαζί τους, στην εξέλιξη των ερευνών που έχουν ενεργοποιηθεί από τους Δημοκρατικούς, για την διαδικασία λήψης αποφάσεων στην αμερικανική κυβέρνηση, όπως επίσης, για τα οικονομικά, αλλά και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του.

Ο Λευκός Οίκος έχει τηρήσει μία αρνητική στάση στα αιτήματα άσκησης κοινοβουλευτικής εποπτείας των Δημοκρατικών, ενώ έχει αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις κλήσεις που έχουν εκδώσει οι Δημοκρατικοί για την παράδοση πληροφοριών και στοιχείων.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος έχει εμποδίσει πρώην συνεργάτες του προέδρου Τραμπ να καταθέσουν σε επιτροπές του Κογκρέσου, αλλά και να παραδώσουν πληροφορίες και στοιχεία, που τους έχουν ζητήσει οι Δημοκρατικοί.

Η απόφαση του δικαστή Ράμος δίνει περιθώριο μιας εβδομάδας στους δικηγόρους του προέδρου Τραμπ, προκειμένου να βρουν ένα τρόπο, ώστε να εμποδιστούν οι δύο τράπεζες να παραδώσουν στοιχεία δεκαετιών και πλέον για τις οικονομικές δραστηριότητες του Τραμπ, την επιχειρηματική του δράση, αλλά και τα οικονομικά, μελών της οικογένειας του. Μεταξύ αυτών και του γαμπρού του και υψηλόβαθμου συμβούλου του Λευκού Οίκου, Τζάρεντ Κούσνερ.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο δικαστής Έϊμιτ Μέχτα στην Ουάσινγκτον αποφάσισε ότι η πρώην εταιρία διαχείρισης των λογιστικών υποθέσεων του Τραμπ, Mazars θα πρέπει να συμμορφωθεί με την κλήση που έχει λάβει από το Κογκρέσο και να παραδώσει τα στοιχεία που της έχουν ζητηθεί για τα οικονομικά και φορολογικά αρχεία του προέδρου Τραμπ.

Από την πλευρά της, η ομάδα δικηγόρων του Αμερικανού προέδρου προχώρησε στην κατάθεση έφεσης κατά της παραπάνω δικαστικής απόφασης την Τρίτη. Οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν για την κατάρτιση ενός προγράμματος δικαστικών ακροάσεων, το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί από έναν δικαστή του εφετείου. Στην περίπτωση που ο δικαστής το υπογράψει, τότε, η υλοποίηση των προβλεπόμενων από την κλήση του Κογκρέσου θα ανασταλεί, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.

Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε “πολύ ενθουσιασμένη” για τις δικαστικές αποφάσεις. “Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, δεν ήταν έκπληξη,” δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους. “Δύο μέσα σε μία εβδομάδα. Για την Mazars την Δευτέρα, για την Deutche Bank σήμερα [χθες].”

Από την μεριά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Ελάιζα Κάμινγκς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η τελευταία δικαστική απόφαση βοηθάει “ουσιαστικά” την προσπάθεια της επιτροπής, αναφορικά με την κλήση που έχει εκδοθεί για την Mazars.

“Τώρα έχουμε δύο επιλογές. Νομίζω ότι θα έχουμε ακόμη περισσότερες. Πιστεύω ξεκάθαρα ότι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν για την τήρηση του νόμου,” παρατήρησε ο ίδιος.

Αντιδρώντας στην απόφαση κατά του προέδρου Τραμπ και των επιχειρήσεων του, αναφορικά με την παράδοση των λογιστικών αρχείων της Mazars, ο δικηγόρος των επιχειρήσεων Τραμπ, Μαρκ Μακάσι δήλωσε ότι “εξακολουθούμε να μαχόμαστε.”

Οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ δεν έχουν καταθέσει ακόμη έφεση κατά της απόφασης του Ράμος, ενώ ο δικαστής αρνήθηκε να τους δώσει μία προθεσμία μεγαλύτερη της εβδομάδας, για την κατάθεση της έφεσης τους.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους, ο δικηγόρος του προέδρου Τραμπ Πάτρικ Στρόμπριτζ δήλωσε απευθυνόμενος στον δικαστή ότι “θα υπάρξει διαβούλευση με τον πελάτη μας.”

“Η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα επηρεάσει αρνητικά τις εργασίες των επιτροπών [στην Βουλή των Αντιπροσώπων]” πρόσθεσε ο δικαστής Ράμος από την πλευρά του.

Κατά την ανάγνωση της απόφασης των 25 σελίδων που εξέδωσε από την έδρα του δικαστηρίου στην διάρκεια ακρόασης που έγινε χθες το απόγευμα, ο δικαστής Ράμος είπε ότι οι επιτροπές που ζητούν τα οικονομικά στοιχεία του προέδρου Τραμπ έχουν νόμιμες και νομοθετικές προθέσεις.

Οι κλήσεις έχουν ευρύ χαρακτήρα, αλλά είναι “ξεκάθαρα σχετικές” με το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Κογκρέσου, υποστηρίζοντας ότι κατά την άποψή του, οι επιτροπές πρέπει να λάβουν άμεσα, τα έγγραφα με τα στοιχεία που έχουν ζητήσει.

Οι δύο δικαστικές υποθέσεις για τις κλήσεις από την Βουλή των Αντιπροσώπων, αντιπροσωπεύουν την προσπάθεια του προέδρου Τραμπ, ώστε να εμποδίσει την πρόσβαση των Δημοκρατικών στα οικονομικά του αρχεία, αλλά και τις τραπεζικές συναλλαγές του.

Παράλληλα, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ζητήσει και τις φορολογικές επιστροφές του ίδιου και εταιριών για την τελευταία εξαετία, από το IRS.

Επίσης, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Γερουσία έχουν ενεργοποιήσει μία άλλη δικαστική διαδικασία ζητώντας πρόσβαση στα αρχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας του προέδρου Τραμπ, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιρροή ξένων κυβερνήσεων.

Στην υπόθεση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, οι Επιτροπές Οικονομικών Υπηρεσιών και Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν ζητήσει ένα μεγάλο μέρος των αρχείων για τις οικονομικές δραστηριότητες της οικογένειας, αλλά και των επιχειρήσεων Τραμπ από την Deutche Bank, αλλά και την τράπεζα Capital One, από τον περασμένο μήνα.

Οι επιτροπές υποστηρίζουν ότι ζήτησαν τα αρχεία αυτά, ώστε να εξετάσουν την πολιτική των τραπεζών απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και την ενδεχόμενη εμπλοκή ξένων κυβερνήσεων, δίνοντας έμφαση στην Ρωσία.

Από την άλλη μεριά, η ομάδα δικηγόρων του προέδρου Τραμπ υποστηρίζει ότι τα αιτήματα για την παράδοση των αρχείων παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα της οικογένειας Τραμπ και δεν εξυπηρετούν κάποιο νομοθετικό σκοπό.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.