Header Ads

Στην Βουλή η ιστορική συνεδρίαση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Η ιστορική συνεδρίαση της Βουλής, η οποία θα λάβει την απόφαση για την επίσημη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκίνησε στην Ολομέλεια με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, παρουσία μελών του Συμβουλίου Διεκδίκησης Αποζημιώσεων, εκπροσώπων των μαρτυρικών πόλεων, του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου, αντιστασιακών οργανώσεων, πρώην βουλευτών, πρεσβευτικών αρχών της Γερμανίας.

Στην Ολομέλεια του Σώματος, συζητείται η Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το βράδυ θα ληφθεί η απόφαση επί της πρότασης του Προέδρου της Βουλής για την διεκδίκησή τους από την ελληνική κυβέρνηση. Έπεται αυτής η ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης προς την γερμανική κυβέρνηση.

Στην συνεδρίαση θα πάρουν τον λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Με τη σημερινή συζήτηση της Έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκπληρώνουμε ένα θεμελιακό ιστορικό, ηθικό, πολιτικό αλλά και νομικό χρέος, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια το πόρισμα της Επιτροπής.

Ταυτοχρόνως, είπε ο κ. Μηταφίδης, δίνουμε την ευκαιρία στην Γερμανία να αντιπαλέψει με τα όπλα της αλήθειας, της συμφιλίωσης και της ευθύνης τις μισάνθρωπες φωνές των επιγόνων του Χίτλερ.

«Συμπαρατασσόμαστε με τους Γερμανούς αντιναζιστές δημοκράτες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και ακτιβιστές, που όλα αυτά τα χρόνια με δημόσιες δράσεις και συνεργασίες έχουν δώσει έναν αποφασιστικό αγώνα πλάι πλάι με το Εθνικό Συμβούλιο για την Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα με σκοπό τη δικαίωση του λαού μας» ανέφερε ο κ. Μηταφίδης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε την -από 6-2-2014- απάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Die Linke, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει επίσημη, οριστική παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από την άσκηση αξιώσεων της χώρας για επανορθώσεις. Μελανή σελίδα η κυβέρνηση της χούντας, που στις 15 Νοεμβρίου 1967 καταψήφισε ψήφισμα του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία δεν παραγράφονται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

Σήμερα η ΝΔ έχει το θάρρος και την τιμή να λέει ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών και το κράτησε ζωντανό και το παρέδωσε στις επόμενες κυβερνήσεις και θα επιμείνει στην ικανοποίησή του αγωνιζόμενη με υπευθυνότητα με σοβαρότητα με ήθος και με πατριωτικό φρόνημα, τόνισε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ανήγαγε το θέμα, σε εθνικό ζήτημα.

Ο κ. Τζαβάρας, επικαλούμενος το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο οι επιδιώξεις και οι αξιώσεις της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στη Γερμανική Δημοκρατία είναι ενεργές, δικαστικά επιδιώξιμες και δεν παραγράφηκαν ποτέ, τόνισε ότι καταρρίπτεται το «μεγάλο ψέμα που καλλιεργήθηκε για να πληγεί η φιλελεύθερη παράταξη» ότι δήθεν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ανταλλάξει το θέμα με 200 εκατ. που πήρε για τα ναζιστικά εγκλήματα.

«Τουλάχιστον, αν είναι κάτι που προέκυψε με τον πιο μεγαλόστομο τρόπο από της ενέργειες και τις μελέτες της Επιτροπής είναι ότι η συκοφαντία που διατυπώθηκε και έχει ανακυκλωθεί περί του ότι δήθεν ο αείμνηστος εθνάρχης Κ. Καραμανλής είχε ανταλλάξει το θέμα των αποζημιώσεων με 200 εκατ. που είχε πάρει για τα εγκλήματα του ναζισμού, αποδείχθηκε ότι είναι φενάκη και ψεύδος που διακινείτο μόνο και μόνο για να πλήττει την φιλελεύθερη παράταξη» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τζαβάρας.

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα οι οφειλές της Γερμανίας σε αποζημιώσεις και επανορθώσεις, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν αυτά τα χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, προβάλλοντας ψευδώς την άποψη ότι η Γερμανία εκπλήρωσε αυτή της την υποχρέωση προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες όλων των ως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων -και των προηγούμενων και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ- γιατί «ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και δεν προχώρησαν ποτέ σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση του δίκαιου αιτήματος του ελληνικού λαού που πλήρωσε τη ναζιστική θηριωδία με βασανιστήρια, δολοφονίες, εκτελέσεις, ολοκαυτώματα και τεράστιες υλικές καταστροφές σε κρατικές υποδομές και στη λαϊκή περιουσία».

Είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλλαν «αστείες δικαιολογίες» περί «ακαταλληλότητας της στιγμής για να τεθεί το ζήτημα», προσθέτοντας ότι «η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί όσο ήταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε τις άλλες κυβερνήσεις ότι δεν διεκδικούν τις γερμανικές επανορθώσεις και μοίραζε υποσχέσεις ότι αν γίνει κυβέρνηση θα διεκδικήσει αμέσως όλες τις γερμανικές οφειλές».

«Ήταν οι συνήθεις κάλπικες υποσχέσεις προκειμένου να υφαρπάξει τις ψήφους του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των αγωνιστών της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης και των οικογενειών τους. Καπηλευόμενος τους απελευθερωτικούς και ταξικούς αγώνες και την ιστορία τους αυτοπροβάλλεται ως δήθεν συνεχιστής τους, πασχίζοντας έτσι να δώσει αγωνιστικό άλλοθι στην άθλια πολιτική του που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και της νεολαίας, που τους εμπλέκει όλο και πιο βαθιά σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση ξεπλένοντας τους δολοφόνους των λαών», πρόσθεσε.

«Ο κ. Τσίπρας, στην πραγματικότητα, δεν διεκδικεί αποζημιώσεις. Πάει να κλέψει ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς. Προσπαθεί να λεηλατήσει ψήφους», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη συζήτηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και απέδωσε το χρόνο που επελέγη για τη διεκδίκηση σε «ένα πονηρό σχέδιο του πρωθυπουργού» με το βλέμμα στις κάλπες.

«Ο κ. Τσίπρας θέλει να πάρει ψήφους από τον κ. Λαφαζάνη, τον κ. Κουτσούμπα, την κ. Κωνσταντοπούλου. Είναι ένα πονηρό σχέδιο του κ. Τσίπρα», είπε ειδικότερα ο Βασίλης Λεβέντης και απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα. «Είστε 4 χρόνια κυβέρνηση. Το θέμα αυτό θα μπορούσατε να το έχετε αντιμετωπίσει νωρίτερα. Ποιος εμπόδιζε να το φέρετε προς ψήφιση;», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και προσέθεσε: «έξι δεκαετίες καθυστέρησε η διεκδίκηση. Σε αυτές τις δεκαετίες κάποιοι κυβερνούσαν στην Ελλάδα και δεν διεκδίκησαν τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ποιος εμπόδιζε τον Καραμανλή, τον Σαμαρά που κυβέρνησαν εκ δεξιών; Η Γερμανία δεν ανησυχεί καθόλου. Αυτό μας βάζει σε σκέψεις. Συνήθως όταν υπάρχει απαίτηση εγείρεται ανησυχία. Αλλά δεν βλέπω να ανησυχούν οι Γερμανοί. Θεωρούν ότι το θέμα έχει λήξει με ένα δάνειο 160 εκατομμυρίων μάρκων που έλαβε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και με την παραμονή 400.000 εργαζομένων στη Γερμανία».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε τονίσει πως «το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», ενώ σε σχετική ερώτηση δεν θέλησε να αξιολογήσει τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων. «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σήμερα συζητά για το θέμα η ελληνική Βουλή. Το πώς θα τελειώσει η συζήτηση και ποιες επίσημες κινήσεις θα προκύψουν, δεν θέλω σήμερα να το αξιολογήσω», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι η γερμανική θέση για το συνολικό ζήτημα των γερμανικών υποχρεώσεων έναντι της Ελλάδας από την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού δεν έχει αλλάξει.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση και γνωρίζουμε το μεγάλο βάρος και την οδύνη που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού. Τα διδάγματα που προκύπτουν από αυτό για μας είναι να κάνουνε το παν ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα, ως φίλοι και εταίροι, να έχουν καλές σχέσεις, να αλληλοϋποστηρίζονται προς όφελος και των δύο χωρών. Για το συγκεκριμένο θέμα των επανορθώσεων, λέω και πάλι ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Αυτή η θέση είναι ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.