Header Ads

Η Ινδονησία αλλάζει πρωτεύουσα επειδή η Τζακάρτα βυθίζεται

Η Ινδονησία, η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, προέβη στην ιστοριική απόφαση να αλλάξει την πρωτεύουσα της επειδή η υπερπληθής Τζακάρτα είναι επιρρεπής σε πλημμύρες και βυθίζεται σταδιακά.

Ο αρμόδιος υπουργός σχεδιασμού, Μπαμπάγκ Μπροντζονεγκόρο, ανακοίνωσε πως «ο πρόεδρος της χώρας επέλεξε να μεταφέρει την πρωτεύουσα έξω από την Ιάβα», χαρακτηρίζοντας σημαντική την απόφαση.

Ο υπουργός ανέφερε παραδείγματα όπως η Βραζιλία, η Αυστραλία και το Καζακστάν, τα οποία, επίσης μετέφεραν τις πρωτεύουσες τους στο παρελθόν.

Η Τζακάρτα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει επίσημο πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων, με περίπου τριπλάσιο αριθμό ατόμων να ζουν στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή, ενώ περίπου το 60% των 260 εκατομμυρίων κατοίκων της Ινδονησίας ζουν στη νήσο Ιάβα.

Το ήμισυ της επικίνδυνης λόγω πλημμύρων πρωτεύουσας βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και συνεχίζει να βυθίζεται με ανησυχητικό ρυθμό. Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπίστωσε ότι η Τζακάρτα θα μπορούσε να βρίσκεται 40 έως 60 εκατοστά χαμηλότερα το 2025 από ό,τι ήταν το 2008.

Αν συμβεί αυτό, τότε η θάλασσα θα εισέλθει μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται περίπου 5 χλμ μακριά από τις ακτές. Ωστόσο, η μετακίνηση της πρωτεύουσας μπορεί να διαρκέσει έως και μια δεκαετία.

Το ζήτημα προέκυψε πολλές φορές μετά την ανεξαρτησία της Ινδονησίας από την Ολλανδία το 1945, αλλά κανένας από τους έξι προέδρους της χώρας δεν κατόρθωσε να διεκπεραιώσει μέχρι σήμερα αυτή την τολμηρή κίνηση.

Πηγή: RT

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.