Header Ads

Ισπανία: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ

Οι σοσιαλιστές του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κέρδισαν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής αλλά δεν εξασφάλισαν την κοινοβουλετική πλειοψηφία. Ο Σάντσεθ θα αναζητήσει τώρα εταίρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας.

Το πρώτο βήμα 

Ο Σάντσεθ θα προσεγγίσει άλλα κόμματα σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις πιθανόν να διαρκέσουν εβδομάδες, ακόμη και μήνες.

Η νέα κάτω βουλή θα συνεδριάσει στις 21 Μαϊου. Στη συνέχεια ο βσιλιάς Φελίπε θα έχει συζητήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για την εξεύρεση ενός υποψήφιου πρωθυπουργού, ο οποίος θα έχει τη στήριξη της βουλής.

Μια νέα κυβέρνηση χρειάζεται να έχει απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στη βουλή ώστε να αναλάβει καθήκοντα. Σε έναν δεύτερο γύρο απαιτείται μόνο απλή πλειοψηφία.

Αν ο υποψήφιος πρωθυπουργός αποτύχει στην προσπάθεια αυτή, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση με δίμηνη προθεσμία ώστε οι βουλευτές να επιλέξουν έναν νέο πρωθυπουργό πριν από την αυτόματη διάλυση της βουλής και προγραμματίζονται νέες εκλογές για 54 ημέρες μετά.

Το πιθανότερο σενάριο 

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να προκύψει μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές και το αριστερό κόμμα Podemos παρότι δεν θα έχουν την πλειοψηφία.

Στην τελευταία καταμέτρηση οι σοσιαλιστές λάμβαναν 123 έδρες στη βουλή και οι Podemos 42. Δηλαδή τους απομένουν 11 έδρες για να έχουν την πλειοψηφία στη βουλή των 350 εδρών και αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ανάγκη για συνεργασία με μικρότερα κόμματα, πιθανότερο με τους βάσκους εθνικιστές ή τους καταλανούς αυτονομιστές. Η εικόνα αυτή μπορεί να είναι λίγο διαφορετική έπειτα από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων κατά τις πρώτες εβδομάδες του Μαϊου.

 Τα άλλα σενάρια 

Αν αποτύχουν οι συνομιλίες ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τους Podemos, ο Σάντσεθ πιθανόν να έρθει σε επαφές με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos, που αναδείχτηκαν τρίτο κόμμα και έλαβαν 57 έδρες στη βουλή. Τα δύο κόμματα θα έχουν πλειοψηφία και πολλοί στις χρηματαγορές θεωρούν ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν έχει υποστηρίξει αυτή την επιλογή. Ο αρχηγός των Ciudadanos Αλμπέρτ Ριβέρα είπε στους υποστηρικτές του ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, ενώ οι υποστηρικτές των σοσιαλιστών φώναζαν σε προεκλογική συγκέντρωση την Κυριακή ”Με τον Ριβέρα όχι”.

Η πρόταση για Πρωθυπουργό

Μετά τις συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων ο βασιλιάς Φελίπε δεν δεσμεύεται χρονικά για το πότε θα προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό.

Επίσης, είναι προγραμματισμένες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές για τις 26 Μαϊου, την ίδια δηλαδή ημέρα με τις ευρωεκλογές, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι μια νέα κυβέρνηση είναι απίθανο να προκύψει πριν από τον Ιούνιο ή ακόμη και τον Ιούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.