Header Ads

Μετά τη βαριά ήττα του Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας δεν έχει να πληρώσει ούτε τους υπαλλήλους του

Η ιστορικών διαστάσεων εκλογική κατάρρευση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) στις εκλογές της 28ης Απριλίου στην Ισπανία, δεν μεταφράζεται απλώς στην απώλεια των μισών του εδρών στο Κοινοβούλιο και στη Γερουσία—με τις 66 έδρες στη Βουλή και τις 56 στη Γερουσία να αποτελούν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του. Η απώλεια εμπιστοσύνης εκατομμυρίων εκλογέων στο κόμμα του Πάβλο Κασάδο έχει και σημαντικές οικονομικές συνέπειες, που θα επηρεάσουν την ίδια τη λειτουργία του.

Το συντηρητικό κόμμα, με βάση τα προχθεσινά αποτελέσματα, θα σταματήσει να λαμβάνει επιχορηγήσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ, με τα συνολικά του έσοδα να μην ξεπερνούν πλέον τα οκτώ εκατ. Από την Κυριακή, τα ποσά που θα μπαίνουν στο ταμείο του από το Κράτος δεν θα επιτρέπουν στο ΡΡ να πληρώνει ούτε τους μισούς μισθούς των εργαζομένων του, που σύμφωνα με τον ετήσιο προϋπολογισμό του 2017 έφθαναν τα 16.937.676,81 ευρώ.

Σύμφωνα με το διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών, κάθε κόμμα έχει λαμβάνειν 21.167,64 ευρώ για κάθε έδρα που εκλέγει στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου. Σε αυτό το ποσόν θα πρέπει να προστεθούν 0,81 ευρώ για κάθε ψήφο στο Κοινοβούλιο και 0,32 για κάθε ψήφο των εκλεγμένων στη Γερουσία.

Συνολικά, με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς του ενημερωτικού ιστότοπου El Publico, η επιχορήγηση του ΡΡ θα φθάνει τα 7.888.394,87 ευρώ, γεγονός που υποδεικνύει πως θα χάσει πάνω από 10 εκατ. από τα 18 και πλέων εκατ. της κρατικής του επιχορήγησης στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Εξόν από τα περίπου 17 εκατ. ευρώ για τους μισθούς των εργαζομένων, στα έξοδα του κόμματος θα πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 4 εκατ. ευρώ για τα κοινωνικά επιδόματα και άλλα 23 εκατ. για τις κανονικές λειτουργίες του κόμματος, όπως οι μετακινήσεις κ.α. Το 2017, τα έσοδα από τις κρατικές επιχορηγήσεις έφθαναν τα 37 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί και με τις ιδιωτικές δωρεές στα ταμεία του ΡΡ τελικά μπήκαν το ίδιο έτος συνολικά σχεδόν 44 εκατ. ευρώ. Κατά το έτος εκείνο τα δηλωμένα έξοδα του κόμματος έφθασαν τα 45 εκατ. ευρώ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.