Header Ads

Eρντογάν: Το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 θα καταρρεύσει χωρίς την Τουρκία

24 ώρες μετά το εφ′ όλης της ύλης τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας σκληραίνει το παιχνίδι απέναντι στην Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, χωρίς την Τουρκία, θα ήταν καταδικασμένο να καταρρεύσει και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζεται άδικα στο συγκεκριμένο ζήτημα από τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν διαμηνύει ότι η Τουρκία περιόρισε πλέον την εξάρτηση της αμυντικής βιομηχανίας της από τις εισαγωγές υλικού, από 80% στα επίπεδα του 30%. «Η Τουρκία δεν έκανε δεκτή και δε θα αποδεχθεί καμία επιβολή τετελεσμένου στον τομέα της άμυνας, όπως επίσης στους τομείς της πολιτικής, της διπλωματίας και της οικονομίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία επιμένει μέχρι στιγμής να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί προειδοποιούν - και το επανέλαβε στο ανώτατο επίπεδο ο Τραμπ στο τηλεφώνημε με τον Ερντογάν - ότι κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεριωθούμενων αεροσκαφών της Lockheed Martin, F-35.

 Ο Ντόναλντ Τραμπ με την διευθύνουσα σύμβουλο της Lockheed Martin μπροστά σε ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35 στις 23 Ιουλίου 2018

Η Άγκυρα παραμένει υποψήφιος αγοραστής των F-35 και υποψήφιος συνεργάτης για την συμπαραγωγή τους.

Μιλώντας σε έκθεση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας (Τρίτη 30 Απριλίου 2019) ο Ερντογάν δήλωσε ότι όσοι προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από το σχέδιο των F-35 δεν έχουν σκεφτεί σωστά και προσθέτει ότι η Άγκυρα έλαβε ήδη μέτρα για την ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι S-400 ασφαλώς παραμένουν στο τραπέζι - και μετά το τηλεφώνημα με τον Τραμπ.

Ο Ερντογάν βάζει «αυτόγραφο» πάνω σε τμήμα οπλισμού αεροσκάφους F-35 που παράγεται στην Τουρκία.

 

Τηλεφώνημα χωρίς κοινό ανακοινωθέν

Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές αποτυπώθηκε μερικές ώρες νωρίτερα, όταν η τουρκική Προεδρία και ο Λευκός Οίκος εξέδωσαν δύο διαφορετικά ανακοινωθέντα (και όχι κοινό) για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος Τραμπ-Ερντογάν.

Η τουρκική πλευρά υποστήριξε στη δικό της ανακοίνωσε ότι «ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του συζήτησαν πρόταση για ομάδα εργασίας για το ρωστικό σύστημα S-400», καθώς και ότι «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και συμφώνησαν να διατηρήσουν τη στενή συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ο Ερντογάν σε συνάντηση με μηχανικούς, στα εργαστήρια όπου κατασκευάζονται εξαρτήματα για την παραγωγή τμημάτων του οπλισμού για αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία.

 Αντίθετα, στην αμερικανική ανακοίνωση γίνεται διαφορετική «ανάγνωση» του τηλεφωνήματος και ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι Τράμπ και Ερντογάν σημείωσαν «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις «ανησυχίες για την ασφάλεια στη βόρεια Συρία». Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε συλλυπητήρια για μια θανατηφόρα επίθεση στην συναγωγή του Σαν Ντιέγκο, αλλά δεν αναφέρεται το παραμικρό για ομάδα εργασίας σχετικά με το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας S-400.

πηγές: Reuters, Anadolu Agency, Hurriyet Daily News

Αντώνης Φουρλής
Από το Blogger.