Header Ads

Τραμπ: Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη αντίδρασή του μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα στη Βενεζουέλα, ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκουν στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και την ελευθερία του», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, κάλεσε ονομαστικά τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τον Νικολάς Μαδούρο και να στηρίξουν την αντιπολίτευση, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί «όλες τις επιλογές στο τραπέζι».

Ο Μπόλτον απευθύνθηκε στον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μάικελ Μορένο και τον διοικητή της προεδρικής φρουράς Ιβάν Ραφαέλ Ερνάντες Ντάλα, υποστηρίζοντας ότι και οι τρεις έχουν πει στην αντιπολίτευση ότι ο Μαδούρο πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία στον Χουάν Γκουαϊντό. Αν και δεν παρουσίασε καμία απόδειξη ότι οι τρεις στενοί συνεργάτες του Μαδούρο έχουν δηλώσει πρόθυμοι να στραφούν εναντίον του, επέμεινε ότι η αντιπολίτευση ενημερώνει την αμερικανική κυβέρνηση για τις συζητήσεις τους.

«Ο πρόεδρος (Τραμπ) θέλει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από τον Μαδούρο στον Γκουαϊντό. Αυτό είναι ακόμη εφικτό, αν ικανός αριθμός στελεχών του καθεστώτος αποφασίσουν να στηρίξουν την αντιπολίτευση», είπε.

Ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ προειδοποίησε ταυτόχρονα τη Ρωσία να μην αναμιχθεί στην περιοχή ενώ κατηγόρησε την Κούβα ότι στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο. Είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Καράκας «και άλλα πράγματα τα οποία δεν θα συζητήσω».

«Αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, θα βυθιστούν σε μια δικτατορία από την οποία υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές», είπε σχολιάζοντας τη θαρραλέα προσπάθεια του Γκουαϊντό να ανατρέψει τον Μαδούρο. Επέμεινε όμως ότι «δεν πρόκειται για πραξικόπημα» –δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τον Γκουαϊντό νόμιμο πρόεδρο– και σχολίασε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από τα γεγονότα.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.