Header Ads

Παραιτείται και το Νο 2 του Υπουργείο Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, Ροντ Ρόζενστάιν

Ο δεύτερος τη τάξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, ο Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος επέβλεψε την εξαιρετικά ευαίσθητη έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία του 2016 για δύο χρόνια, ανακοίνωσε της Δευτέρα ότι θα αποχωρήσει από τον υφυπουργικό θώκο του την 11η Μαΐου.

Η αποχώρησή του, που αναμενόταν εδώ και καιρό, ακολουθεί το πέρας της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, από την οποία δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν πως υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στη Μόσχα και την ομάδα που διεξήγαγε την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

«Οι εκλογές μας είναι πιο ασφαλείς και οι πολίτες μας καλύτερα πληροφορημένοι για τις μυστικές προσπάθειες ξένων δυνάμεων να επηρεάσουν τις εκλογές μας», ανέφερε ο Ρόζενσταϊν σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος από την πλευρά του τον ευχαρίστησε για την «ευπρέπεια και το χιούμορ» που επέδειξε στη συνεργασία τους.

Σημειώνεται πως ο 54χρονος αξιωματούχος βρέθηκε εγκλωβισμένος σε μια σφοδρή πολιτική θύελλα μόλις μερικές ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Αιτία ήταν η απόφαση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να αυτοεξαιρεθεί από την επίβλεψη της έρευνας για τη Ρωσία, λόγω των σχέσεών του με τον τότε πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Σεργκέι Κίσλιακ. Ο Ρόζενσταϊν μετατράπηκε έτσι στον άνθρωπο που ήταν αρμόδιος για τον φάκελο αυτό.

Μετά την ξαφνική καθαίρεση του πρώην επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμι από τον πρόεδρο Τραμπ, πήρε την απόφαση να ονομάσει ειδικό εισαγγελέα τον Ρόμπερτ Μάλερ, δίνοντάς του πολύ ευρείες αρμοδιότητες, κάτι που τον μετέτρεψε στο αντικείμενο των πολύ συχνών ξεσπασμάτων της προεδρικής οργής.

Πριν από έναν μήνα, συναίνεσε στην απόφαση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ να μην κινηθεί νομική διαδικασία εναντίον του προέδρου Τραμπ για παρακώλυση της δικαιοσύνης, αφού από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ δεν προέκυψαν επαρκείς αποδείξεις περί αυτού.

Στην επιστολή με την οποία αναγγέλλει την αποχώρησή του, ο Ροντ Ρόζενσταϊν διαβεβαιώνει πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «εφαρμόζει τον νόμο χωρίς φόβο ούτε ευνοιοκρατία, διότι οι αποδείξεις δεν έχουν κομματικό πρόσημο, ούτε η αλήθεια υπαγορεύεται από τις δημοσκοπήσεις».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.