Header Ads

Το Ισραήλ μειώνει στα 6 μίλια τη ζώνη αλιείας για τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περιορίσει τη ζώνη αλιείας των Παλαιστινίων στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας από τα 15 ναυτικά μίλια στα έξι μετά την εκτόξευση ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του εδάφους του.

Η ρουκέτα, την οποία εκτόξευσε η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έπεσε στη διάρκεια της νύκτας στη θάλασσα, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τις ισραηλινές ακτές, επεσήμανε σήμερα ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού.

«Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ισλαμικός Τζιχάντ επιδίδεται σε ενέργειες που έχουν στόχο να πλήξουν τις προσπάθειες να επιτευχθεί συμφωνία (μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ) και να επιδεινώσουν την κατάσταση ασφαλείας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Λωρίδα της Γάζας υπόκειται εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια σε αυστηρό αποκλεισμό από το Ισραήλ.

Στις αρχές Απριλίου το Ισραήλ είχε επεκτείνει τη ζώνη αλιείας των Παλαιστινίων στα 15 ναυτικά μίλια, τη μεγαλύτερη απόσταση εδώ και χρόνια, σε μια προσπάθεια να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα. Τότε ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι η επέκταση της ζώνης αλιείας είχε στόχο και την αποφυγή της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.

Τα όρια πέρα από τα οποία το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ μπορεί να κατάσχει ή και να ανοίγει πυρ εναντίον των παλαιστινιακών πλοίων αλλάζουν βάσει της κατάστασης ασφαλείας. Τα τελευταία χρόνια είχαν περιοριστεί έως και στα τρία ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με την Cogat, την υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που συντονίζει τις πολιτικές δραστηριότητες των Ισραηλινών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο νέος περιορισμός θα ισχύει «μέχρι νεωτέρας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.