Header Ads

ΕΕ: Το 90% των Ελλήνων θεωρούν τα εμβόλια επιτυχημένο μέτρο για την δημόσια υγεία

Το 90% των Ελλήνων και τον Ελληνίδων θεωρεί τα εμβόλια ως αποτελεσματικό τρόπο για την πρόληψη των λοιμωδών ασθενειών, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύεται την Τρίτη 30 Απριλίου. Συνολικά στην ΕΕ το ποσοστό αυτό είναι 86%.

Η εν λόγω έρευνα έγινε σε μια περίοδο που φαίνεται να έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια, ως αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μάλιστα χαρακτηρίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια έναν από τους 10 σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία φέτος.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 37% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί την τελευταία πενταετία, ενώ το 38% όχι. Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία (94%) απάντησε ότι συμβουλεύεται και εμπιστεύεται επαγγελματίες του τομέα της υγείας για να βρίσκει πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς.

«Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μέτρα δημόσιας υγείας μέχρι σήμερα. Τα εμβόλια όχι μόνο προλαμβάνουν πολλές ασθένειες και σώζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά μειώνουν και τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Εδώ και δύο αιώνες έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Αυτό είναι γεγονός και όχι άποψη», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κάταϊνεν με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eυρωβαρόμετρο καταλήγει και σε μια ανησυχητική διαπίστωση, καθώς το 48% των Ευρωπαίων πιστεύει, εσφαλμένα, ότι τα εμβόλια προκαλούν συχνά σοβαρές παρενέργειες. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 41%.

«Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ακόμα μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος Κατάινεν, ενώ προανήγγειλε ότι στις 12 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή και ο ΠΟΥ θα διοργανώσουν μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό.

«Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα πολιτικής υποστήριξης υπέρ των οφελών του εμβολιασμού, της σημασίας των ερευνών για καλύτερα εμβόλια, και της ανάγκης εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια για όλους», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.